Jakten inleddes den 5 november i fjol sedan en bilist vägrat stanna vid en poliskontroll vid Mosjön norr om Örnsköldsvik. En timme senare, vid Viskasjön i södra Lappland, inträffade olyckan där en kollega till den omkomna poliskvinnan också skadades svårt.

Förundersökning inleddes mot ansvarigt polisbefäl i Sundsvall, men åklagaren Håkan Roswall har nu beslutat att fria honom. Det sker dock "med tvekan".

Enligt åklagaren var var polisbefälet "påfallande ointresserad" av förhållandena under biljakten, till exempel väglag och siktförhållanden. "Inte ens" brydde han sig om att kolla vilka hastigheter som hölls. I stället ägnade han sig åt att koordinera polisbilarna som deltog i jakten, bland dem kolleger från Västerbotten som kom från motsatt håll för att stoppa bilen.

Åklagaren riktar skarp kritik mot att jakten inte avbröts på ett tidigt stadium. Inga brottsmisstankar fanns som motiverade biljakten. Åklagarens slutsats blir ändå att den oaktsamhet som polisbefälet gjorde sig skyldig till inte var tillräckligt allvarlig för att han skulle fällas för tjänstefel, uppger SVT.