Fakta: Tess Asplund och David Lagerlöf

Tess Asplund har arbetat med aktivism sedan 1990-talet. Hon är vice ordförande och talesperson för organisationen Fokus afrofobi och även aktiv i nätverket Asylrörelsen Stockholm. Hennes stora förebild är den sydafrikanske frihetskämpen Nelson Mandela, som hon kallar "frihetens och rättvisans man". Gesten hon gjorde i Borlänge, med knuten näve, är inspirerad av just Mandela och en hyllning till honom.

David Lagerlöf är fotograf och tidigare kommunikationsstrateg hos Expo. Han var utsänd av tidningen Expo för att bevaka demonstrationen i Borlänge där han fångade Tess Asplunds protest på bild.

Expo är en antirasistisk stiftelse som granskar "den rasistiska och intoleranta miljön".

Tess Asplund berättar att alltsammans egentligen bara tog några sekunder.

– Jag var på demonstration i Borlänge, och jag brukar alltid köra min Nelson Mandela-näve. Nazisterna kommer och jag hoppar fram. De tittar på mig, jag kollar på dem och sedan kommer polisen och tog bort mig, och sedan var det inget mer med det.

Delas i expressfart

I går kväll, när Expo hade publicerat David Lagerlöfs foto, började Tess Asplunds vänner att höra av sig. Sedan dess har det varit, som hon säger, "uppståndelse". Bilden har slagits upp stort i tidningar och fotot delas i expressfart på Facebook och andra sajter. Många har jämfört den med Hans Runessons foto av "tanten med väskan", en ikonisk bild av en ensam kvinna som attackerar demonstranter för Nordiska rikspartiet med en handväska i Växjö 1985.

– Jag har ju hållit på med aktivism sedan 90-talet i Kungsan, när vi bråkade med skinnskallar, och har aldrig varit med om något liknande. Jag blir jätteberörd och är nog fortfarande i chock. Kan nog inte riktigt förstå det själv och ta in det, säger Tess Asplund om reaktionerna som bilden har väckt.

Fotografen David Lagerlöf, som fångade ögonblicket, berättar att hans mobil "plingar hela tiden".

– Uppenbart är det ju en bild som berör, och det är ju något man självklart vill som fotograf. Jag antar att det är det här klassiska, en person som ställer sig i vägen för flera ganska skräckinjagande personer, att det är lite David mot Goliat.

Stolta men oroliga

Tess Asplund berättar att hennes vänner är stolta över henne, men också lite oroliga.

– Det är ju förstås också många som är arga bland nazisterna. De är inte glada över den där bilden, och jag syns ju alltid på demonstrationer och är också talesperson för Fokus afrofobi där jag även är viceordförande. Så jag syns rätt mycket, och kanske är det därför de är oroliga säger hon men tillägger.

– Om bilden på mig kan få fler att våga visa motstånd är det bra. Folket måste enas och visa att det inte är okej att rasismen normaliseras och att fascister springer runt på våra gator.

Tess Asplund anser att det är oacceptabelt att nazister får tillstånd att demonstrerar på första maj, och hon tycker att organisationerna borde förbjudas.

– De sprider ju hat, och sådant ska vi inte ha, säger hon.