– Rekommendationen är ju att vi ska äta grönsaker ihop med kött, men det är många som inte gör det, säger professor Eva Tornberg, som medverkar i en studie där antioxidanter från bär och blad blandas charkprodukter för att man ska se om cancerrisken påverkas.

Fakta: WHO:s rapport

Världshälsoorganisationen WHO har kommit fram till att det finns ett tydligt samband mellan charkprodukter och cancer. Slutsatsen dras sedan 22 forskare från tio länder analyserat över 800 studier.

Det tydligaste sambandet finns till tjock- och ändtarmscancer, men kopplingar syns även till cancer i bukspottskörteln och prostatan.

Enligt rapporten ökar risken för tjocktarmscancer med 18 procent om du äter 50 gram processat kött varje dag.

WHO menar att det finns viktiga näringsämnen i rött kött, men att slutsatsen är viktig på grund av den höga konsumtionen av processat kött.

Världshälsoorganisationen WHO klassade nyligen processat kött, som till exempel korv och bacon, som cancerframkallande. En hypotes är att det är fria radikaler, bildade av järnet i köttet, som ökar cancerrisken. I ett EU-finansierat projekt, med Lundaprofessorn Eva Tornberg i spetsen, ska forskare nu undersöka om cancerrisken hos möss som äter charkuterier minskar med en tillsats av antioxidanter.

– Detta är en hypotes som inte undersökts tillräckligt, säger Eva Tornberg vid Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola till TT.

Planen är att utvinna extraktet ur blad som blir över i bärindustrin, till exempel havtornsblad. Resultatet blir ett vattenlösligt pulver, rikt på antioxidanter, som kan blandas i charkuterier.

På det viset uppnår man samma resultat som om man äter ordentligt med grönsaker till köttet.

– Rekommendationen är ju att vi ska äta grönsaker ihop med kött, men det är många som inte gör det, säger Eva Tornberg.