Fakta: Några tidigare bragdhundar

Årets bragdhund har utsetts sedan 1989 av Svenska Kennelklubben och Agria. Här är några bragdhundar:

1992 ingrep colliehundarna Trazzel och Sudden när deras matte överfölls. Hundarna hoppade upp på mannen och lyckades slå omkull honom så att matte kom fri.

1995 belönades dvärgpudeltiken Fiona för sin viktiga insats för sin svårt sjuka 13-åriga matte Sara.

1999 gick priset till dalmatinertiken Frida, som hjälpte sin matte då hon drabbades av en insulinkänning.

2001 fick schäferhanen Zeb priset, då han räddade en 55-årig man från att drunkna.

2011 belönades schäfertiken Bibban som väckte sin husse när huset fattade eld på natten.

– Vi vill uppmärksamma alldeles vanliga hundar som uträttat något fantastiskt. Det finns ju exempelvis polishundar och brandhundar som är tränade för sin uppgift, men det här gäller alldeles vanliga amatörhundar, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

Han nämner som exempel hundar som gått emellan vid överfall, eller som varnat för brand eller inbrott. Sedan priset instiftades 1989 har en mängd olika bragder belönats.

– För många är hunden ett så viktigt sällskap, och det har vi också velat uppmärksamma. Det mest gripande bragdexemplet var en dödligt sjuk flicka som fick en pudel av sina klasskamrater. Den betydde så otroligt mycket för henne, säger Hans Rosenberg.

Nomineringstiden grå strax ut, den 1 november börjar juryn jobba. Alla hundar som inte är proffs får nomineras. Och det behöver inte nödvändigtvis vara enorma hjältedåd.

– Vi har redan nu fått in ett trettiotal förslag, men vi vill gärna ha fler, säger han.

På Hundmässan i december offentliggörs vinnarhunden.

– Vinnarhunden får ett stort köttben, och ägaren får en plakett. Så är det äran också, med en VIP-helg på mässan, säger Hans Rosenberg.