– Det är svårt att förstå att det nu är sjunde gången jag benådar en kalkon. Tiden flyger – även om inte kalkoner gör det, skojade USA:s president Barack Obama när han traditionsenligt benådade årets kalkon, en fågel döpt till "Abe" efter den tidigare presidenten Abraham Lincoln.

Kalkon är vad som dukas upp i de flesta amerikanska hem när det är dags för den stora tacksägelsehögtiden, thanksgiving, en högtid som firas varje år den sista torsdagen i november.

– Amerika är trots allt landet där du får en andra chans, och denna kalkon har förtjänat en andra chans att få leva resten av sitt liv i bekvämlighet, fortsatte Obama som beskrevs ha "semesterkänsla" av medier på plats vid ceremonin i Vita husets trädgård.

Det är något oklart varifrån den relativt nya benådningsceremonin har sina rötter. Några säger att det var president John F Kennedy som räddade en kalkons liv 1963.

I vilket fall var det inte förrän 1989, när George Bush den äldre var president, som traditionen blev ett årligt inslag i thanksgivingfirandet.