Fakta: Har styrt i tolv år

President Cristina Fernández de Kirchner har lett landet sedan 2007. Hon hör, som de flesta av företrädarna på posten, till peronistpartiet, Partido Justicialista. Partiet bildades av landsfadern Juan Perón på 1940-talet och har sedan dess varit den största maktfaktorn i argentinsk politik.

Peronismen har varit svår att karaktärisera eftersom den bygger på populism, korporativism och nationalism, och har inslag både från höger och vänster. Inom partiet finns både höger- och vänsterfalanger som i de flesta andra länder skulle tillhöra helt skilda partier.

Valet markerar slutet på totalt tolv års styre av Christina Kirchner och, tidigare, hennes nu avlidne man och föregångare Nestor Kirchner, vars politiska arv bland annat kännetecknas av handelsprotektionism och fokus på social välfärd.

Fakta: Argentina

Argentina är stort som Västeuropa och har nästan 42 miljoner invånare. Drygt nio av tio argentinare bor i städer och en tredjedel i och kring huvudstaden Buenos Aires. I övrigt är landet relativt glest befolkat.

Landet har stora naturtillgångar. Förutom bördig jord finns olja, naturgas, koppar, guld och uran samt en rad andra mineraler. Jordbruket och livsmedelsindustrin är fortfarande viktiga för ekonomin och svarar för en stor del av exportinkomsterna.

Politiskt har Argentina formats av såväl militärdiktaturer som av den ideologi som kallas peronism. Peronismens populism lockar både vänster- och högerpolitiker.

Källa: UI:s Landguiden

Mauricio Macri förväntas bli den mest ekonomiskt liberale president som Argentina har haft på många år.

– Det här är början på en ny era som ska bära oss mot de möjligheter vi behöver för att växa och utvecklas, sade Macri enligt Reuters sedan motståndaren, vänsterledaren Daniel Scioli, erkänt sig besegrad efter söndagens val.

Frustrationen är stor bland många argentinare, framför allt över landets dåliga ekonomi och den utbredda korruptionen, som Macri nu vill stävja. Den 56-årige före detta borgmästaren och fotbollsklubbsordföranden har gått till val med omfattande löften om marknadsinriktade ekonomiska reformer.

Förändring ledord

Ett viktigt ledord i kampanjen har varit förändring efter att peronisterna har dominerat politiken i landet under majoriteten av de senaste 70 åren. Avgående Cristina Fernández de Kirchner har varit president sedan 2007.

Argentina är den tredje största ekonomin i Latinamerika efter Brasilien och Mexiko. Landet brottas med en stagnerande ekonomi och en inflation på över 20 procent. En av de första åtgärder den tillträdande, konservative presidenten företar sig är att be cheferna för landets centralbank att kliva åt sidan.

– Vi hoppas att de har värdigheten och generositeten att låta den nya regeringen välja sin väg genom att låta oss välja personer som jag och hela mitt team har förtroende för, säger Macri på en presskonferens.

Argentina utkämpar sedan länge en domstolstvist med en grupp långivare i USA som har skrämt bort investerare och gjort det svårt för landet att låna på den internationella kreditmarknaden.

Nu vill Macri justera Argentinas utrikespolitik och närma sig USA.

– Vi kan inte lösa alla problem, som den här regeringen lämnar efter sig, på första dagen, sade Macri under valet på söndagen.

Rädsla för återgång

Kritiker fruktar att Macri planerar en återgång till den politik som president Carlos Menem ledde på 1990-talet. Den slutade i en ekonomisk kollaps år 2001 och finns fortfarande kvar i färskt minne. Andra är rädda för att de mänskliga rättigheterna kommer att försvagas.

Men Macri lovar att folkets levnadsförhållanden ska förbättras och att han ska arbeta varje dag för att väljarna ska ha ett bättre liv. Det är dags "att bygga ett Argentina utan fattigdom, bekämpa droghandel och stärka demokratin i landet", sade han efter segern enligt Reuters.

Argentinas finansiella marknader reagerade på måndagen positivt på valresultatet.