Simma 24-tävlingen

Olika lopp i en bassäng.

• Simma 24 hålls på Valhallabadet i Göteborg på lördag den 31 oktober. 

• Det går att komma sent. ­Anmälan – som kostar 400–800 kronor – är öppen ända in i kaklet, till startskottet.

• Tre varianter. De tre långloppen börjar klockan 7 och fortsätter i 6, 12 eller 24 timmar. De kortaste loppen på tre timmar börjar klockan 13, 16 och 19.

Källa: Simma 24

På lördagen hålls Simma 24 på Valhallabadet i Göteborg. Trots tävlingens namn får deltagarna klättra upp ur bassängen efter en engelsk mil, 1 609 meter. Men den måste de simma varje timme. När minutvisaren står på noll börjar allting alltså om – i ett helt dygn. 

► LÄS MER: Applemiljardären vill skänka sina pengar till välgörenhet

Allt som allt simmar deltagarna således ­nästan fyra svenska mil, för själva utmaningen och för att bidra med pengar till välgörenhet.

– Jag laddar genom att inte tänka på det, för det kommer att bli en lång tävling, och man blir bara kallare ju längre tid som går, säger Aron Wohlström, 35, i Malmö, som segrade i fjol.

Då tvingades hälften av deltagarna bryta loppet.

– Vid halva tiden blir det jobbigare. När det är tolv timmar kvar börjar det bli mörkt utanför simhallen och folk droppar av. De ­säger ”hej då, nu går jag hem och lägger mig”. 

– Axeln slutade fungera för en dansk simmare så han körde benspark i stället, vilket är en fantastisk prestation, säger Aron Wohlström.

► LÄS MER: Jonas ställde in företagets Italienresa – skänker 400 000 till flyktingar

Anders Blomgren, tävlingens projektledare, säger att ett 30-tal personer har anmält sig till lördagens 24-timmarslopp. Överskottet går oavkortat till Läkare utan gränser.

– Jag har skadat axeln och kan inte simma så mycket längre, så i stället gör jag det här eventet. Det är mitt sätt att ge någonting tillbaka till sporten, säger han.