Fakta: Fallet Assange

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin utevaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare fortsatte att trycka på för att Assange skulle komma till Sverige för att höras här. Assange har vägrat med motiveringen att han är rädd att Sverige ska överlämna honom till USA.

I mars förra året bytte åklagarna fot och gick med på att förhören skulle hållas i London. Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har dock hindrat detta tills länderna ingick ett avtal om rättshjälp i december 2015.

I augusti samma år preskriberades ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Assange är ännu inte hörd.

De normalt så tystlåtna åklagarna i det internationellt heta fallet med den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange slog till med en presskonferens på onsdagen – som en händelse några timmar innan Uppdrag granskning i SVT skulle sända sin intervju med Assange i London.

Några egentliga nyheter gav Marianne Ny och chefsåklagare Ingrid Isgren inte ifrån sig. De väntar ännu på besked från Ecuador om när och hur förhöret ska gå till på landets ambassad i London.

Att förhöra Assange där innebär en kvalitetsförlust för utredningen, men nu ser Marianne Ny ingen annan framkomlig väg. Helst vill hon att Ingrid Isgren och polisutredaren får närvara. Alternativt får hon nöja sig med att en ecuadoriansk åklagare genomför förhöret utifrån svenska utredares frågor.

Stort intresse

I ett fullpackat kvalmigt pressrum i Stockholms polishus, med flera utländska journalister, kom mycket att handla om varför Marianne Ny inte begärde att få förhöra Assange direkt 2012 när han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad.

– Jag såg inget skäl att särbehandla Assange, svarade hon.

Konsekvensen blev att två målsägande kvinnor aldrig fick utrett tre av fyra sexualbrottsmisstankar mot Assange, som blev anmäld efter ett Sverigebesök 2010. På grund av den extremt utdragna processen hann de ärendena preskriberas. Kvarstår gör bara den grövsta brottsmisstanken – våldtäkt.

– Det är väldigt olyckligt att vi inte har lyckats föra utredningen framåt. I det avseendet har det varit ett misslyckande, säger Marianne Ny självkritiskt till TT.

Assange nekar

I nästa vecka meddelar Svea hovrätt beslut i frågan om Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro eller inte.

När Uppdrag Granskning nyligen intervjuade Julian Assange i London fortsatte han att neka till anklagelsen om våldtäkt och hade inget mer att säga om fallet:

– Du ber mig att gå in på detaljer i ärendet. Det rätta stället att göra det är i ett formellt uttalande till den svenska åklagaren. Det har hon undvikit i sex år. Jag tycker inte att den rätta platsen är i svensk tv.