Fakta: 340 dagar i rymden

Efter nästan ett år i rymden återvände den amerikanske Nasa-astronauten Scott Kelly i onsdags hem till jorden. Han reste tillsammans med sin ryske kollega, kosmonauten Michail Kornienko.

52-årige Kelly och 55-årige Kornienko tillbringade 340 dagar på Internationella rymdstationen (ISS), där de var del av ett experiment som har gått ut på att studera vad som händer med kropp och själ under en längre rymdvistelse.

När amerikanen Kelly i onsdags landade efter 340 dagar på den internationella rymdstationen ISS kom uppgifter om att han vuxit över fem centimeter i rymden. Men uppgifterna är överdrivna, enligt Kelly.

En av effekterna av total tyngdlöshet var att han tillfälligt fick en några centimeter längre ryggrad, men den sjönk tillbaka när han återvände till jorden och vätskan mellan ryggkotorna trycktes ut, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt tvillingbrodern Mark Kelly var bröderna lika långa igen när de fick krama om varandra.

Kellys rymduppdrag är en del av ett experiment för att studera vad som händer med kropp och själ under en längre rymdvistelse, inför en eventuell framtida resa till Mars. Hans resultat har jämförts med tvillingbroderns.

Scott Kelly sade vid en pressträff att han är väldigt stel i musklerna och har "väldigt, väldigt" känslig hud.

– Det känns nästan som det brinner när jag sitter, ligger eller går.

Kelly, som nyligen bar gorilladräkt i rymden för att skämta, berättade också att det första han fick att äta tillbaka på jorden var en banan.

– Det såg så gott ut. När jag ätit halva, förstod jag ironin.