Fakta: Vill inte bo i Lima

I söndags kväll kom 50 asylsökande till boendet i Lima. 36 flyttade in i stugbyn, men 14 personer ville inte. De har varit kvar vid bussarna. Den ena bussen är låst, och den andra är öppen. I den öppna bussen sitter alltid någon.

Migrationsverket har försökt förklara för dem att det inte finns något annat boende, men att de får ordna detta på egen hand om de vill. Situationen har dock inte gått att lösa.

Ett 20-tal flyktingar, både vuxna och barn, vägrade under flera timmar att kliva av bussen när de kom fram till Trängslet i norra Dalarna natten till onsdag.

Anläggningen ligger avsides till och flyktingarna ville inte stanna, rapporterar dt.se. På eftermiddagen lämnade de asylsökande bussen och flyttade in på anläggningen.

– Samtliga personer, utom en barnfamilj som kunde ordna eget boende, har flyttat in, säger Per Ek på Migrationsverkets pressjour.

Oförändrat i Lima

Situationen med de protesterande asylsökande i Lima, längre söderut i Dalarna, har inte gått att lösa. De vägrar fortfarande att lämna bussarna. Nu har bussbolaget tagit hjälp av hjälp av Kronofogden.

– Det är en väldigt olycklig situation. Migrationsverket har gjort allt för att lösa den, men det har inte gått. Nu begär vi hjälp av Kronofogden med avhysning. Men vi vet inte hur lång tid det tar, säger Kenneth Johansson, vd för Westins buss som äger de två bussarna som blivit kvar i Lima.

Några av de asylsökande vill inte bo på förläggningen, eftersom de tycker att den ligger för avsides till. De är rädda för skogen och vill bo närmare en stad. Sedan i söndags kväll har 14 av de 50 personerna vägrat att lämna bussarna.

– Där har det inte skett någon förändring, säger Ek vid 20-tiden på onsdagen.

Blev hotade

Migrationsverket har försökt förklara för dem att det finns både skola, buss och affär i Lima. Men de vill inte bo i förläggningen där.

På tisdagskvällen blev de dessutom blivit hotade av en man, som sade att de ska åka tillbaka till Syrien.

– Det finns en anmälan om olaga hot upprättad. Det var en man som kom dit i går kväll och som har skrämt dem, säger Stefan Dangardt, informationsansvarig hos polisen i Dalarna.