Det här är ett LMA-kort

LMA betyder lagen om mottagande av asylsökande. LMA-kortet är ett plastkort med ett foto på dig som visar att du är asylsökande.

Kortet är inte ett identitetskort (id-kort), utan ett bevis på att du är asylsökande och att du får vara i Sverige under tiden som du väntar på beslut.

Du kan i vissa fall använda LMA-kortet för att legitimera dig när du ska hämta ut postpaket från utlandet eller rekommenderad post från Migrationsverket. 

KÄLLA: Migrationsverket

En källa som har insyn förklarar för Barometern att det finns en överenskommelse mellan uteställena att inte acceptera asylsökandes LMA-kort som legitimation och att utländska gäster behandlas annorlunda.

– Det är i och för sig korrekt eftersom LMA-kortet är en tillfällig id-handling som inte är en giltig legitimation. Det som är tråkigt är att alla med utländskt utseende nu behandlas annorlunda än andra gäster, säger källan till tidningen. 

►LÄS MER: Här slängs Sopghie, 26, ut från krogen för att hon gick på killtoan

Ägaren till en av de utpekade krogarna säger att deras krog inte accepterar Migrationsverkets tillfälliga identitetshandling, men förklarar att det inte är riktigt så som det låter enligt källan.

– Vi släpper in precis alla som vill komma till oss, bara de har en giltig legitimation. Däremot accepterar vi inte Migrationsverkets id-handling, och det står mycket klart på det kortet att det inte är en giltig legitimation. Vi accepterar inte heller inte några handlingar som vi inte vet vad det är. Detta har vi diskuterat med polisen så det är inga konstigheter, säger han till Barometern och motiverar varför.

– Jag kan inte äventyra vårt alkoholtillstånd genom att släppa in gäster utan giltig legitimation. Jag är ledsen över detta men vi släpper inte in gäster i gympakläder heller.

►LÄS MER: Polisen och bankernas krav: Gör om id-korten