Hepatit C botas på tre veckor

En ny studie tyder på att vissa patienter med hepatit C kan botas på bara tre veckor. Studien är visserligen liten, men forskarna är ändå hoppfulla.

I den aktuella studien, som ska presenteras på ett kommande möte i San Francisco i USA ("The Liver Meeting"), ingick 18 patienter som alla fick en kombination av olika läkemedel. Efter bara tre veckors behandling hade samtliga uppfyllt de kriterier som krävs för att definieras som "botade" tolv veckor efter behandlingsstart, skriver Science Now.

På sistone har en rad nya behandlingar mot hepatit C godkänts av myndigheterna. Men behandlingen, som normalt tar flera månader, är dyr. Om resultaten står sig kan dock kostnaderna komma att sänkas rejält, tror forskarna.

Grottlejon ser dagens ljus

För första gången på 11 000 år kan vi människor se hur grottlejon egentligen såg ut. Detta efter att ryska forskare hittat två nästintill perfekt bevarade lejonungar som varit infrusna i den sibiriska permafrosten, skriver The Siberian Times.

Grottlejon – Panthera leo spelaea – levde under mitten och slutet av pleistocen, det vill säga den geologiska period som slutade för cirka 11 000 år sedan och som sammanfaller med den senaste istiden. Djuren, en underart av dagens afrikanska lejon, levde på hela den euroasiatiska kontinenten; från de brittiska öarna ända bort till östra Sibirien.

Forskarna hoppas att de nya fynden ska kunna förklara varför grottlejonen dog ut.

Åt den ökända Tyrannosaurus rex sina egna artfränder?

Ett 66 miljoner år gammalt fossil av en Tyrannosaurus rex som hittats i östra Wyoming i USA tyder på det.

Fossilet, som är ett fragment av ett ben, stort som en mänsklig underarm ungefär, är nämligen full av bitmärken från ett stort köttätande djur. Ett av märkena är särskilt intressant, enligt forskarna, eftersom det har en typ av kanaler som utesluter djur med jämnare tänder, som krokodiler.

Analysen, som presenteras vid ett möte för geologer i Baltimore, tyder på att angriparen var en stor köttätare. Och eftersom de enda stora köttätande djur som levde i det här området vid den här tiden var tyrannosauroider drar forskarna slutsatsen att de nog var kannibaler trots allt.