Fakta: Fyra offer

Den 28 maj hittades en man och en kvinna i 70-årsåldern döda i samband med en villabrand i Norrahammar, söder om Jönköping. Det visade sig senare att paret hade dödats redan innan branden startade.

Den 8 juni anhölls en 51-årig man, misstänkt för att ha mördat paret och satt eld på villan. Han häktades den 10 juni och har delvis erkänt.

Det andra dubbelmordet som mannen misstänks för gäller en brand i en sommarstuga på Hökensås, norr om Jönköping, den 10 mars. Även där omkom ett par i 70-årsåldern. Mannen nekar till inblandning i det fallet.

Fakta: Ovanligt fall

Antalet mord i Sverige har sjunkit med omkring 30 procent sedan början av 1990-talet, från ett snitt på 107 till omkring 80 per år.

Det är ytterst ovanligt att samma person mördar flera personer. Enligt Mikael Rying, kriminolog vid polisens utvecklingsavdelning, handlar det i 90 procent av mordfallen om en gärningsman och ett offer.

Det är dock inte första gången som en person misstänkts för två dubbelmord.

I februari förra året dömdes en 56-årig man till livstids fängelse för ett dubbelmord på norra Öland i december 2012. Mannen hade enligt domen först mördat en man och en kvinna och slagit ihjäl deras hund innan han satte eld på huset för att dölja brotten.

Mannen hade tidigare, 2007, varit åtalad för ett likande dubbelmord. I det fallet på sin mamma med sambo, också det på norra Öland. Han friades dock då i brist på teknisk bevisning.

Mannen, som tidigare är ostraffad, åtalas för två fall av mord och grov mordbrand i Norrahammar, söder om Jönköping, i maj, samt samma rubriceringar för en brand på Hökensås, norr om Jönköping, i mars. Han åtalas dessutom för flera fall av grova bedrägerier mot ett flertal personer, enligt ett pressmeddelande från polisen i Region Öst. Åtalet ska lämnas in till Jönköpings tingsrätt på onsdag nästa vecka.

Mordfallen rör två par i 70-årsåldern som hittades döda efter eldsvådor i deras bostäder.

Anlagt eld

I juni anhölls 51-åringen för dubbelmordet i Norrahammar. Enligt åklagaren har han erkänt vissa faktiska omständigheter kring det fallet, som att han skadat mannen och kvinnan samt anlagt eld.

– Det stämmer, säger mannens försvarsadvokat Leif Silbersky.

Under utredningen uppstod misstankar om att mannen låg bakom även dubbelmordet på paret på Hökensås. Där nekar han till anklagelserna eftersom han säger sig inte komma ihåg.

Tiotal bränder

– Jag vill inte gå in på mer kring hans inställning innan åtet är väckt. Vi håller på och går igenom förundersökningen, det är åtskilliga tusen sidor, säger Leif Silbersky.

Polisen har även utrett om 51-åringen varit inblandad i andra bränder, men utan resultat.

– Vi har granskat ett tiotal bränder, men inte hittat något som kopplar till honom, säger polisutredaren Johan Frisk.

Han konstaterar att det är ett ytterst ovanligt fall, för att inte säga unikt, med en person som misstänks för två dubbelmord och mordbränder.