– Orsaken till konflikten kan man spekulera i.

Kammaråklagare Johan Udén om vad som låg bakom skottlossningen på en restaurang i Biskopsgården i Göteborg i fjol, då två personer dog och åtta skadades.

Fakta: Krogmord i Göteborg

Två personer miste livet och åtta skadades när flera gärningsmän öppnade eld med automatvapen på en restaurang i Biskopsgården på kvällen den 18 mars 2015.

Polisens regionchef Klas Friberg beskrev dådet som "helt utan känslor för medmänniskor".

Kvällen efter greps tre män i en bil i stadsdelen Majorna. I bilen fanns vapen som senare kunde kopplas till krogmorden.

De tre männen är bland de åtta häktade som nu åtalas för delaktighet i skottlossningen.

Fem av de åtta är misstänkta för mord.

Knappt en månad efter skotten på restaurangen sköts en man i 55-årsåldern ihjäl på en gata i en annan stadsdel.

En 20-årig man är misstänkt för mord vid båda händelserna.

Rättegången inleds 16 maj och beräknas pågå till 22 juli.

Källor: Göteborgs tingsrätt med flera

Åtta män sitter häktade för inblandning i mord och mordförsök vid skjutningen en kväll i mars förra året. Fem är misstänkta för mord. Gärningsmännen slog till med automatvapen medan restaurangens gäster såg Champions League-fotboll på tv.

En av de fem, en 20-årig man, är även misstänkt för att ha skjutit ihjäl en man i 55-årsåldern en månad efter krogskotten. 20-åringens advokat Thomas Larsson vill, före åtalet, inte berätta hur hans klient ser på anklagelserna.

Kan ha varit hämnd

Flera av de häktade misstänks också för grova vapenbrott och narkotikabrott. Enligt polisen kan alla åtta knytas till ett kriminellt nätverk i ett område i stadsdelen Biskopsgården.

Restaurangen ligger vid Vårväderstorget, i en annan del av Biskopsgården. En teori som ligger nära till hands är att skjutningen var tänkt som en hämnd för andra grova våldsdåd i stadsdelen, men även kroggäster och personal utan koppling till konflikten drabbades.

– Orsaken till konflikten kan man spekulera i. Det kan vara hämnd, ekonomiska eller narkotikaaffärer eller något annat. Det går väl aldrig att vara riktigt säker, säger kammaråklagare Johan Udén.

Det är han som på fredagen lämnar in åtalet för våldsdåden. Rättegången inleds i mitten av maj.

Otrygg känsla

Att polisens arbete gett resultat är viktigt för tilliten till rättssamhället bland människor i utsatta stadsdelar, anser Camila Salazar Atías, områdeschef på Fryshuset som studerat kriminella gäng.

– I marginaliserade områden finns ofta en känsla av att man inte har samma trygghet och skydd som det övriga samhället, säger hon.

– Många skjutningar av den här typen har också varit svåra att lösa, på grund av att det finns en rädsla för att själv bli ett offer om man går till polisen och berättar.

Hon tror dock inte att rättsprocessen i sig själv minskar rekryteringen av unga till gäng.