De två, 30 respektive 32 år och svenska medborgare bosatta i Göteborgsområdet, är på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott genom mord under perioden april-juli 2013 Båda nekar till brott. Den tredje mannen, en 26-åring som är häktad i sin frånvaro, misstänks för medhjälp till terroristbrott.

– Planen är att kunna väcka åtal den 20 november. Men det omfattar inte den person som är frånvarande eftersom han inte kunnat delges misstankarna, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, till TT.

30-åringen har suttit häktad sedan han greps i slutet av juli. 32-åringen häktades samtidigt av tingsrätten men släpptes senare efter ett beslut i hovrätten. Mannen som är rullstolsbunden och har talsvårigheter är dock fortfarande på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. Han har också haft reseförbud.

De två männen greps i ett samlat tillslag på flera platser i och kring Göteborg där också Säpo och den nationella insatsstyrkan deltog. Inrikesminister Anders Ygeman (S) betecknade då gripandena som "mycket glädjande".

– Det är första gången vi kan pröva en krigsresande för terrorbrott och mord, sade Anders Ygeman.