– Han har en kunskap om deras farlighet och aggressivitet. Han vet att "nu är det mitt liv det gäller".

Försvarsadvokat Lars Kruse om mordåtalet mot en 68-årig man som sköt ihjäl två bröder när de kom till hans hem utrustade med järnrör och kniv.

Fakta: Detta har hänt

Sent på kvällen sköts två bröder ihjäl av en 68-årig man utanför Helsingborg. Polis och åklagare har kommit fram till att han var utsatt för ett brottsligt angrepp i sitt hem.

Efter tidigare konflikt mellan bröderna och mannen hade de under tre månader kontaktförbud. Detta efter anmälningar om att de krossat fönster hemma hos honom, att de knuffat och hotat honom.

Åklagaren vill inte uttala sig om bakgrunden till konflikten. Enligt försvarsadvokaten hade 68-åringen en vänskapsrelation till brödernas mamma, vilket de ska ha ogillat.

När mannen upptäckte att bröderna var utanför hans hus ringde han sin syster, som i sin tur ringde flera larmsamtal till polisen, men det dröjde mer än en timme innan polis var på plats.

Hanteringen på polisens ledningscentral anmäldes till Särskilda åklagarkammaren, men ärendet lades ner. Det blev i stället ett disciplinärende, som slutade med en uppmaning till ledningscentralen att se över sina rutiner.

Källor: Stämningsansökan i Helsingborgs tingsrätt, försvarsadvokat Lars Kruse samt Lars Karsten, tidigare biträdande chef på polisens ledningscentral för region syd.

Bröderna, 21 och 24 år gamla, kom till hans ensligt belägna hem ute på landet en sen oktoberkväll förra året och krossade rutan i hans entrédörr. Enligt 68-åringen skrek de: "Vi ska döda dig, gubbjävel". Han avlossade två dödande skott med hagelgevär.

– Det är vår bedömning att han har tagit till för mycket våld, säger Kerstin Eriksson, en av de två åklagarna i målet.

Inte påbörjat

Hon konstaterar att något fysiskt angrepp mot 68-åringen inte påbörjats när han sköt.

– Det går inte att hitta något grövre våld än att döda en annan människa, i det här fallet två. Vi har inte känt att vi kan säga att det här okej eller straffritt.

Mannens försvarsadvokat Lars Kruse menar att han inte hade något val, om han själv ville överleva.

– För min del är saken mycket enkel. Det här handlar inte om mord, utan om en 68-årig man med hjärtsvikt som försvarar sig mot ett brottsligt angrepp med fara för hans liv, säger mannens försvarsadvokat Lars Kruse till TT.

Långvarig konflikt

Bröderna hade haft en långvarig konflikt med mannen och de hade en period haft kontaktförbud, det vill säga varit förbjudna att uppsöka honom.

– Han har en kunskap om deras farlighet och aggressivitet. Han vet att "nu är det mitt liv det gäller", säger advokaten.

Lars Kruse pekar dessutom på att en tredje person kan ha deltagit i angreppet mot mannen. Men det anser åklagarna att polisutredningen inte kunnat bekräfta.

När bröderna dök upp hemma hos mannen ringde han sin syster som i sin tur slog larm hos polisen. Hon ringde flera gånger, men det dröjde mer än en timme innan polis var på plats.