Fakta: Handgranatsattacken mot polisen

Den 20:e augusti gjorde polisen en fordonskontroll i Tumba. Patrullen attackerades med stenar.

Situationen trappades upp och fler poliser kallades till området. Eld anlades vid polisstationen och en handgranat kastades mot en polisbuss med fyra poliser.

Troligen användes en handgranat som tillverkats i forna Jugoslavien.

Källa:TT

Mannen misstänks ha kastat en handgranat mot en polisbuss i Tumba söder om Stockholm i slutet av augusti.

– Jag ser en ljusbåge och hör en otrolig smäll. Hade fönstren i bussen varit nervevade hade jag inte suttit här i dag, har Richard Lidström, polisinspektör i Stockholm, tidigare berättat för TT.

Nekar till brott

På brottsplatsen kunde 18-åringens dna säkras från granatens grepe, och anonyma tips pekade tidigt ut honom i utredningen. Misstankarna stärktes då han blev hotfull i samband med att han i september greps misstänkt för narkotikabrott.

– Då gjorde han uttalanden i stil med att det är farligt att sitta i en polisbuss, för det kan komma en handgranat, säger åklagare Stefan Creutz, till TT.

Polisen avlyssnade även 18-åringens mobiltelefon. Mannen nekar till att ha kastat granaten. Hans förklaring till dna-spåret är att en person visade honom en handgranat och att han då tog i den.

Under natten då granaten kastades var det oroligt i Tumba. Polisen utsattes för stenkastning och eld anlades vid polisstationen.

– Mannens fingeravtryck har även anträffats på en plastback som jag påstår användes i inledningsskedet när man står på en bro och kastar sten. Jag menar att det visar att han var inblandad i oroligheterna, säger Stefan Creutz.

Avlossade skott

Mannen åtalas även för två grova rån och ett personrån. I hans hem hittade polisen en skarpladdad revolver, varför han även åtals för grovt vapenbrott.

– Det är fruktansvärt att kasta en handgranat mot polisen, men de övriga gärningarna är extremt allvarliga. Närlivsbutiker har rånats och det har avlossats skott en halvmeter från expediternas huvuden, säger Stefan Creutz.

18-åringen ska inte ha avlossat skotten, men han har berättat att han befunnit sig vid butikerna då de rånades.

Enligt åklagaren handlar det om en grupp unga kamrater som har begått brotten, och totalt åtalade åklagaren elva personer för inblandning.