Fakta: Detta här hänt

Sent på kvällen den 14 oktober i fjol sköts två bröder, 21 och 24 år gamla, ihjäl av en 68-årig man utanför Helsingborg. Polis och åklagare har kommit fram till att han var utsatt för ett brottsligt angrepp i sitt hem.

Efter tidigare konflikt under hösten 2014 mellan bröderna och mannen hade de under tre månader kontaktförbud. Detta efter anmälningar om att de krossat fönster hemma hos honom, samt att en av dem ska ha knuffat och hotat honom.

En polis har vittnat om att 68-åringen kände stor rädsla för bröderna när de tog upp anmälan om skadegörelsen 2014.

Åklagaren har yrkat på 15 års fängelse för två fall av mord, men anser att det kan finnas utrymme för straffrabatt på grund av 68-åringens ålder och hjärtproblem. Åklagarna överlåter dock till tingsrätten att göra en bedömning av eventuell rabatt.

Försvaret anser att han agerat i nödvärn och att 68-åringen ska frikännas. Om det ska röra sig om uppsåtligt dödande är det frågan om dråp, uppgav försvaret.

Grunder för straffrabatt enligt försvaret är exempelvis mannens hälsa, ålder och att han angav sig själv till polisen.

Försvarsadvokat Johan Eriksson var försiktig med att dra några större slutsatser kring att den 68-årige mannen släpptes fri från häktet efter den sista rättegångsdagen i Helsingborgs tingsrätt. Rätten har inte heller haft några överläggningar kring hur den ska döma i saken.

– Men jag tror inte att det är vågat att säga att det inte kommer bli tal om 15 års fängelse, säger Johan Eriksson till TT.

Fortsatt misstänkt

Mannen är fortsatt misstänkt för två fall av mord. Åklagarsidan tycker inte att det går dra någon klar slutsats av att rätten hävde häktningen.

– Varken om hur han ska dömas, hur brottet ska rubriceras eller egentligen om fängelsestraffets längd, om det blir ett sådant, säger Kerstin Eriksson, en av två åklagare i målet

Ytterdörren var låst och det var genom den söderslagna fönsterrutan som den 68-årige mannen sköt ihjäl två bröder, 21 och 24 år gamla, en oktoberkväll i fjol. Båda dog inom loppet av någon eller några minuter utanför mannens hus i Vallåkra utanför Helsingborg.

– De har varit helt försvarslösa och de har inte haft skuggan av en chans. Det är som att bli skjuten bakifrån, sade åklagare Anna Bromée under slutpläderingen.

Åklagarsidan anser att mannen hade tid att besinna sig, trots sina rädslor för bröderna, och att det fanns andra alternativ för 68-åringen den aktuella kvällen. Försvaret är av en annan åsikt.

– Det är oerhört viktigt att man inte sätter sig till doms över andra människors rädsla. Han har varit livrädd, säger Johan Eriksson.

"Dra lärdom av polisfall"

Försvaret hänvisade under sin slutplädering till 26 fall där poliser har skjutit ihjäl folk i nödvärn mellan 1990 och 2015. I tio fall var det inbillat nödvärn.

– Det handlar om kunskap om människors rädsla. Vi talar om att det är så himla ovanligt med sådana fall när det kommer till vanligt folk och då tycker jag att man ska dra lärdom av de polisfall som finns. Det är inget hokus pokus. I vissa mål för man bevisning kring detta och i vissa mål gör man det inte, säger Johan Eriksson.

Dom i målet kommer den 29 juni.