Fakta: Blodig militärkupp

Den 11 september 1973 störtades och dödades Chiles folkvalde socialistiske president Salvador Allende i en av Latinamerikas blodigaste militärkupper, ledd av general Augusto Pinochet.

Kuppen följdes av en omfattande militärledd jakt på kuppmakarnas meningsmotståndare. Över 3 000 människor dödades eller försvann spårlöst. Långt fler förföljdes, misshandlades och torterades.

Sedan 1990-talet har Chile åter demokratiskt styre.

Pinochet greps 1998 på begäran av Spanien, som ville ha Pinochet utlämnad för att ställa honom inför rätta för folkmord och terror mot spanska medborgare. Brittiska regeringen släppte honom dock med hänvisning till hans ålder och vacklande hälsa.

Pinochet återvände till Chile 2000. Strax därefter upphävde HD hans immunitet. Åtal väcktes men rättegången sköts upp. 2005 beslutade HD att Pinochet var för gammal och sjuk för att klara en rättegång. Pinochet avled i december 2006.

Källa: Landguiden

Uppväxt i en konservativ militärfamilj stödde Juan Guzmán Tapia den blodiga kuppen 1973. Det var först många år senare – när han oväntat fick i uppgift att som undersökningsdomare utreda de övergrepp som begåtts under diktatorns 17 år vid makten – som han började inse vidden av general Augusto Pinochets omfattande våldsvälde.

Under juntatiden dödades omkring 3 000 människor. Många försvann spårlöst, andra utsattes för tortyr och godtyckliga gripanden. När Guzmán började granska bevismaterialet som kom in till hans kontor hände något, offrens berättelser fick honom att öppna ögonen.

"Ingen kontroll"

– Jag började inse sanningen kring diktaturen, att det alltid är något ondskefullt. Det finns ingen kontroll eftersom det som händer bakom maktens murar alltid kommer att hållas hemligt och på den andra sidan finns bara sorg och smärta. Majoriteten av folket ville inte veta vad som verkligen pågick, säger Juan Guzmán Tapia som är i Stockholm för att ta emot priset.

Ju mer Guzmán nystade i diktaturens mörka historia – desto mer växte hans fall. Domaren hotades till livet och behövde både livvakter och skottsäker väst för att kunna utföra sitt arbete. Han besökte bland annat flera platser där regimens motståndare begravts i hemlighet och beordrade att hundratals gravar skulle öppnas.

"Svåråtkomlig"

– Även om vi inte kunde rädda liv så kunde vi ändå bringa lite klarhet i många människors liv, i synnerhet till dem som förlorat anhöriga och inte visste var deras kvarlevor fanns. Det var väldigt svårt att komma åt Pinochet. Han var övertygad om att han aldrig skulle ställas inför rätta.

Guzmán lyckades övertala landets högsta domstol att häva Pinochets immunitet och åtalade även den tidigare diktatorn för kidnappning och mord. Exdiktatorn hann dock aldrig dömas före sin död 2006, men flera rättegångar hade påbörjats.