Fakta: Operation Rekyl

Polisen började nysta upp härvan under senare delen av 2014. Operationen gick under namnet Rekyl och polis från Sverige, Bosnien, Serbien och Slovenien samarbetade. Vid två beslag i Slovenien och Bosnien hittades 120 handgranater och ett tiotal automatvapen.

I Sverige hittades två automatvapen. Vapnen låg i en väska som en man bar på en pendeltågsstation i Årsta utanför Stockholm. Själva affären ska ha gjorts upp i Järfälla.

Tre män har åtalats i Sverige för inblandning i vapenhärvan. Ytterligare en man är häktad i sin frånvaro.

Flera personer i forna Jugoslavien utreds av bosnisk polis för inblandning i härvan.

Källa: Åklagarmyndigheten.

Det var i september 2014 som fem automatvapen och 59 handgranater med destination Sverige beslagtogs i Slovenien i en internationell polisinsats. Ytterligare ett stort beslag av handgranater och automatvapen, avsedda för Sverige, gjordes i Bosnien i januari 2015.

Svensk polis inledde spaning mot en 43-årig man i Stockholm vilket ledde till gripandet av de tre män som nu åtalas.

– Huvudmannen frihetsberövades i samband med uppgifter om att han skulle förvärva en pistol, säger Henrik Söderman.

Enligt åtalet har 43-åringen försökt smuggla in vapen, ammunition och handgranater i landet. Han åtalas också för innehav av två automatkarbiner, som ska ha sålts vidare till en 25-årig man.

En tredje man åtalas för att ha hjälpt till att transportera de två automatkarbinerna, medan ytterligare en person häktats i sin frånvaro för inblandning i härvan.

– Han befinner sig i Serbien och vi har ingen möjlighet att få honom utlämnad.

Samtidigt utreds flera personer i Bosnien för inblandning i vapenhärvan.