Fakta: Vargattacken på Kolmården

Det var söndagen 17 juni 2012 som den tragiska händelsen inträffade.

På förmiddagen gick den 30-åriga djurvårdaren ensam in till åtta vargar i hägnet på Kolmårdens djurpark.

Kvinnan hade varit anställd i tre år och följt vargflocken länge.

Kvinna sågs av en kollega vid niotiden på morgonen. Klockan 10.15 ringdes det sista samtalet till henne och när hon inte svarade började man aktivt att leta efter henne. En kollega hittar kvinnan död i varghägnet och 11.17 kom ett telefonsamtal till polisen om att det hade skett något i varghägnet.

Vad som utlöste olyckan är oklart men enligt den rättsmedicinska undersökningen är det klart att kvinnans död orsakats av angrepp av vargar.

Källa: Åklagarmyndigheten

En djurskötare dödades sommaren 2012 när hon gick in till åtta vargar i varghägnet på Kolmårdens djurpark. Nästan fyra år efter händelsen väcks nu åtal.

Företaget som driver djurparken och tidigare zoologiska chefen Mats Höggren misstänks för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Höggren hade ansvar för arbetsmiljön i och vid varghägnet. Brottet bedöms som grovt.

Tillät ensamarbete

Det kammaråklagare Jan-Olof Andersson framför allt lyfter fram är att djurparken tillät personalen att arbeta ensamma inne hos vargflocken.

– Här pratar vi om åtta fullvuxna hanvargar. Man har inte haft med sig något larm och det fanns inga utrymningsvägar, säger Jan Olof Andersson.

Djurskötaren, som var i 30-årsåldern, hade känt vargarna sedan de var valpar och var ensam i hägnet när hon dödades. I det aktuella varghägnet ställde man ofta sin kommunikationsradio utanför när man gick in eftersom vargarna hade en tendens att ta den.

– Och den mobiltelefon som hon hade med sig in hittade vi i söndertuggat skick, säger Anders Wallberg, kriminalinspektör vid polisen i Norrköping.

Det har inte kunnat fastställas exakt hur och när djurskötaren dödades. Den rättsmedicinska undersökningen visar dock att hennes död orsakats av angrepp av vargar.

Tidigare incidenter

Kolmården ska inte ha ansett att varg är ett farligt djur, enligt en beredskapsplan rörande rymning av farliga djur som åtalet hänvisar till. Detta trots att Höggren, som då var zoologisk chef, i oktober 2011 ska ha fått information om en incident där en person skadades av ett bett från en varg.

– Det har funnits tidigare incidenter där det finns exempel på att gäster har skadats och att personal har känt sig hotade, säger Jan-Olof Andersson.

Bolaget borde ha agerat på händelserna, enligt åklagaren.

Förnekar brott

Den nu åtalade Mats Höggren riskerar som mest upp till sex års fängelse.

– Hans inställning är att han förnekar att han gjort sig skyldig till något brott, säger advokat Johan Eriksson till TT.

Till Bohusläningen säger Mats Höggren att det hela var en oerhört tragisk händelse och han tycker att det är skönt att det nu kommer till ett avslut.

– Men det jag framför allt vill framhålla är att detta var den mest fruktansvärda tragedi som vi varit med om på Kolmården, säger han.

Även djurparken förnekar brott och ser fram mot den kommande prövningen.

– Kolmården har den uppfattningen att de inte har gjort några fel och inte heller att någon av de anställda har gjort något fel, säger advokat Thomas Olsson som företräder parken.