En man i 45-årsåldern åtalas misstänkt för uppmaning, rekrytering och utbildning till terroristbrott. Brotten ska ha begåtts under perioden december 2013 till januari 2014, i Järfälla kommun.

– Jag har väckt åtal mot mannen som jag påstår har instruerat sin son i Syrien hur man ska hantera sprängmedel för att spränga en mur vid centralfängelset i Aleppo, säger åklagare Ronnie Jacobsson, till TT.

Enligt åtalet ska mannen bland annat ha förmedlat skisser över sprängladdningar, och de tilltänkta sprängämnena var tänkta att användas för "särskilt allvarlig brottslighet". Enligt åklagaren har fängelset utsatts för flera andra attacker.

Det är oklart om mannen eller hans son tillhörde någon organisation, men ingen annan misstänks för inblandning i händelsen.

– Enligt pappan avled sonen i ett bakhåll i Syrien, säger Ronnie Jacobsson.

Den åtalade, som nekar till brott, försvaras av advokat Thomas Olsson.

– Studerar man rapporter från Syrien är fängelset i Aleppo en institution som används av Assad och hans trupper bland annat för att tortera människor. Jag har svårt att se att fängelset inte skulle vara ett legitimt mål i en pågående väpnad konflik, säger Thomas Olsson och fortsätter:

– Jag vet inte om åklagaren anser att man bör värna den typen av institutioner, säger han till TT.

Åklagare Ronnie Jacobsson håller inte med.

– Det är Thomas Olssons uppfattning, säger han.