Fakta: Detta har hänt

Tidigt i tisdags morse inledde hundratals poliser insatsen mot migrantlägret på en ödetomt i stadsdelen Sorgenfri i Malmö.

Mellan 50 och 100 personer befann sig då utanför ingången till lägret. Demonstranter bars iväg och avspärrningar upprättades. En person greps för våldsamt motstånd, och en polis skadades lindrigt i samband med händelsen.

Tidigt på förmiddagen lämnade de sista migranterna lägret och begav sig tillsammans med aktivister mot stadshuset i centrala Malmö för att protestera mot beslutet och kräva svar av politiker. Flera migranter och aktivister befinner sig fortfarande där.

Grävmaskiner, kranbilar och bärgningsbilar används för rivning och städning av lägret. Enligt polisen väntas arbetet pågå till torsdagen.

Migranternas protest mot avhysningen från Sorgenfrilägret fortsätter vid en cykel- och gångbana under en bro framför stadshuset, där de söker skydd från regnet. Och polisen är kvar för att bevaka platsen. Vad som händer med madrasser, filtar och annat i dag håller polisen ännu tyst om.

– Just nu avvaktar vi och gör en bedömning av läget. Hur vi agerar håller vi för oss själva än så länge. Men på vilket sätt vi kommer att agera lär ju märkas, säger polisens kommunikatör Richard Glantz till TT.

Ej tillåtet

TT: Hur ser ni på situationen i dag, med tanke på insatsen mot föremålen i går?

– Utgångspunkten för oss är att det inte är tillåtet med till exempel liggunderlag och andra föremål på platsen. Det är den bedömning som gjordes i går, säger Glantz.

I går kväll slog polisen till mot protestplatsen genom att avlägsna lösa föremål, till exempel madrasser och frigolitskivor. Migranterna informerades om att de kunde stanna kvar och manifestera, men inte "belamra platsen med föremål".

Tog till våld

Vid 18.30-tiden började poliser att släpa bort folk från platsen. Fyra personer omhändertogs. Polisens presstalesman Robert Loeffel förklarade att det inte är migranterna, utan aktivister, som agerade så att polisen tog till våld.

– Det är det sista vi vill göra. Vi har kommunicerat mycket länge för att slippa detta, men man har inte velat medverka utan sätter sig till motstånd mot oss, sade han till TT.

Något färre migranter och aktivister övernattade på August Palms plats framför stadshuset i natt, jämfört med den första natten efter avhysningen från Sorgenfrilägret.