Fakta: Babybojen ska lära föräldrar om vattensäkerhet

Trygg-Hansa och Svenska livräddningssällskapet åker runt i Sverige för att öka kunskapen om vattensäkerhet för barn. Projektet kallas för Babybojen och de besöker 17 orter under november för att bland annat informera om hur man kan flytträna med sina barn i hemmet.

– Babybojen är något du kan göra hemma och medan ni badar, enkla övningar för att öva vattenvana, säger Karin Levin på Svenska livräddningssällskapet.

Källa: Trygg-Hansa och Svenska livräddningssällskapet

Annica Dahlqvist, 29, från Höör har tagit med sin dotter Gry på babysim sedan hon var fyra-fem månader gammal.

– Jag vill att hon ska ha ett bra förhållande till vatten. Hon ska inte vara rädd för det men samtidigt ha respekt för det, säger hon.

I år har elva barn omkommit i drunkningsolyckor i Sverige, det är redan en ökning från förra året då fem barn omkom.

►LÄS MER: Därför går det så fort att drunkna: Fem andetag sen är det slut

Ett första steg mot simkunnighet är att kunna flyta i vattnet. Men en undersökning från Trygg-Hansa visar att endast tre av tio barn i åldern tre-fyra år kan flyta. Bland de som gått på babysim var siffran betydligt högre.

– Att låta sina barn gå i simskola och öva vattenvana gör barnen trygga i och vid vatten och därmed ökar chansen att klara sig i en kritisk situation. Samtidigt tar det inte bort ansvaret gällande tillsyn från vuxna, säger Karin Levin på Svenska livräddningssällskapet.

En tredjedel av föräldrarna som deltog i undersökningen uppger att tidsbrist var den främsta anledningen till att de inte vattentränade med sina barn. Och många känner inte till att man kan öva hemma redan under barnets första år.

– Barndrunkningar är en av de vanligaste dödsolyckorna för barn mellan ett-sex år så naturligtvis är det oroväckande, säger Karin Levin.

Annica Dahlqvists dotter, som nu har hunnit bli ett år och två månader, har redan lärt sig att ta sig in till kanten.

– Jag tycker det känns tryggt. Om jag inte är med någonstans och hon trillar i vet jag redan nu att hon kan ta sig till kanten.

En anledning till att hon tar med sig dottern på babysim är att hon själv har en rädsla för vatten.

– Jag kan inte simma eftersom jag inte gick på simskola när jag var liten. Därför vill jag att min dotter ska lära sig simma – och hon tycker det är jättekul, säger Annica Dahlqvist.

LÄS MER: Ambulanssköterskan: Ingen ville hjälpa – femåringen drunknade