Fakta: Australiska valet

På lördagen den 2 juli gick australiensarna till valurnorna för att rösta fram en ny senat (överhus) och ledamöter i representanthus (underhuset).

Representanthuset består av 150 representanter som avgör vilka som bildar regering. Varje ledamot representerar väljarna i ett visst geografiskt område i Australien och väljs för tre år.

Senaten består av 76 senatorer, tolv per delstat och två var från inlandsterritorierna (Canberra och Northern Territory).

Att rösta är obligatoriskt i Australien, och personer på sofflocket riskerar åtal.

Källa: Australiska parlamentet

Fakta: Små partier framåt

De partilösa och de små partierna, exempelvis det gröna partiet, ser ut att få en viktig roll i den framtida australiska politiken.

Flera representanter från det gröna partiet och hittills fyra partilösa ser ut att bli invalda i underhuset där de kan komma att få en vågmästarroll. I underhuset finns det totalt 150 platser.

Det rör sig även i den australiska senaten. Det gröna partiet verkar få nio platser, nystartade partiet Nick Xenophon Team (NXT) ser ut att få tre platser och det invandringskritiska partiet One Nation kan få två platser.

Totalt finns det 76 platser i senaten.

Källa: AFP

Premiärminister Malcolm Turnbulls utlysning av nyval i Australien ser ut att ha slagit fel.

I stället för att stärka sin ställning, som var planen när parlamentet upplöstes i maj, har väljarna flytt hans koalition, som ser ut att tappa från 90 till drygt 70 mandat i underhuset, där 76 behövs för majoritet. Valet är jämnt och någon segrare har inte kunnat utses.

Knappt 80 procent av rösterna har räknats och det dröjer innan ett färdigt reslutat kommer. Resterande röster räknas först på tisdag och resultatet kan dröja upp till två veckor.

– Det är extremt troligt att Turnbulls regering väljs om, och får majoritet, som förväntat. Men valet kommer att få stor betydelse. Inte minst Turnbull är försvagad, för att han utlyste nyval, trots att utgången var så osäker, säger Peter Chen, statsvetare vid University of Sydney, till TT.

Turnbull kan utmanas

I australiska medier spekuleras det om att Turnbull kommer att utmanas om ledarposten, vilket skulle innebära att landet får sin femte premiärminister sedan 2013.

– Turnbull har fått en törn, både när det gäller hans personliga prestige, men också när det gäller att partiet förlorat många mandat i parlamentet. Han kommer att vara internt pressad, både kortsiktigt och på längre siktigt, säger Chen.

Labor oväntat starka

Det andra stora partiet i Australisk politik, Labor, gjorde däremot en starkt val, med fokus på sina traditionella valfrågor som vård och utbildning.

Peter Chen konstaterar att ledaren Bill Shorten visat sig både vara en bättre debattör än Turnbull, men också bättre på att driva sin kampanj.

– Han kommer att gå in som oppositionsledare i en stärkt position, men frågan är om han kan omvandla sina kampanjtalanger till politiskt arbete i parlamentet.