Fakta: Australiens "Stillahavs-lösning"

Australiens hårdnande flyktingpolitik går sedan början av 2000-talet under namnet Pacific Solution ("Stillahavs-lösningen").

I korthet går den sedan 2013 ut på att inga båtflyktingar ska tillåtas på Australiens fastland. De ska stoppas och föras Papua Nya Guinea och Nauru för utredning. De som har genuina asylskäl får möjlighet att bosätta sig i Papua Nya Guinea, Nauru eller Kambodja.

Eftersom Australien betalar för hela processen har det avtal som nu kallas Regional Resettlement Arrangement blivit en mycket viktig inkomstkälla för de fattiga Stillahavs-länderna Papua Nya Guinea och Nauru.

I lägret på ön Manus i Papua Nya Guinea finns omkring 850 asylsökande. I Nauru finns omkring 500 asylsökande.

Beslutet är en motgång för den australiska regeringen som står fast vid sin hårda flyktingpolitik där man vägrar släppa in båtflyktingar och istället placerar dem i läger i grannländerna Papua Nya Guinea och Nauru.

Premiärminister Peter O'Neill uppmanar i ett uttalande Australien att hitta ett alternativ för de asylsökande som finns i flyktinglägret på Manus.

Domstol beslutade

Papua Nya Guineas högsta domstol förklarade i tisdags att det australiska flyktinglägret på ön Manus strider mot grundlagen. I lägret får människor sina asylskäl prövade. Ett positivt besked innebär inte att flyktingarna släpps in i Australien. De erbjuds istället att bosätta sig i Papua Nya Guinea, önationen Nauru eller Kambodja.

Australiens regering meddelar att man nu kommer att arbeta med Papua Nya Guineas regering för att hitta en lösning.

– Regeringen har inte backat från sin ståndpunkt att människor som olagligt har försökt ta sig in i Australien med båt och som nu finns på anläggningen i Manus, inte kommer att placeras i Australien, säger migrationsminister Peter Dutton, enligt AFP.

Självmordsförsök

På Nauru satte på onsdagen en asylsökande från Iran eld på sig själv. Självmordsförsöket skedde samtidigt som en delegation från FN:s flyktingorgan besökte lägret, något som också lär öka pressen på Australiens regering att hitta en lösning på frågan om flyktinglägren.

Migrationsminister Peter Dutton säger att 23-åringen kommer att flygas till Australien för vård, men han gör klart att mannen kommer att skickas tillbaka till Nauru om han överlever.

Fyra andra självmordsförsök inträffade i tisdags när asylsökande drack tvättmedel, uppger aktivistgruppen Refugee Action Coalition för AFP.