Lägret finansieras av Australien, som sedan 2013 inte tar emot några båtflyktingar i landet. Asylsökande och andra migranter skeppas i stället till Manus, som tillhör Papua Nya Guinea, eller till öriket Nauru.

Något stängningsdatum finns fortfarande inte och Australien kommer inte att låta några av personerna i lägret komma in i landet.

"Det har länge varit den här regeringens ståndpunkt att jobba tillsammans med Papua Nya Guinea för att stänga Manus och stödja de här människorna när de integreras in i Papua Nya Guinea eller återvänder till sina hemländer", säger Australiens migrationsminister Peter Dutton i en kommuniké.

Stängningen välkomnas av människorättsgrupper, men i Papua Nya Guinea finns ett missnöje med att flyktingar ska bosätta sig i landet och attacker på asylsökande har anmälts.

Uttalandet om stängningen kom strax efter en tidning publicerat läckta dokument som beskriver 2 000 fall av sexuella övergrepp, misshandel och självskadebeteende som ska ha ägt rum i det australiska lägret på Nauru.