Fakta: Så kan det gå till

En sensor, fast övervakningskamera eller drönare upptäcker att en människa rör sig vid stängslet eller området.

Systemet analyserar hotet och skickar via nätverket en signal till vakternas kontrollrum.

Där kan de via kamerorna se personerna, och vid behov följa dem de då rör sig genom området.

Från kontrollrummet skickas antingen vakter ut, eller om en patrullerande vakt befinner sig i närheten, så får den informationen via mobil eller surfplatta och kan bege sig dit.

Fakta: Dimension Data

Förra året sköts 1 175 noshörningar ihjäl i Sydafrika, vilket markerade ytterligare ett mörkt år för de utrotningshotade djuren.

Nu hoppas teknikjättarna Cisco och Dimension Data på att dra sitt strå till stacken genom att med avancerad teknik försöka sätta stopp på tjuvskyttet, skriver de två företagen i ett pressmeddelande.

Ett reservat i anslutning till den kända nationalparken Kruger har utrustats med ett starkt krypterat nätverk. Med hjälp av det ska varje person som passerar genom portarna kunna följas, tills dess att de lämnar området.

Området ska övervakas med övervakningskameror, drönare utrustade med värmekameror, fordonsspårningsutrustning såväl som rörelsekänsliga sensorer vars kommunikation sker via nätverket.

Tanken är att ge parkernas vakter en tidig varning för att kunna stoppa personer som olovligen försöker att ta sig in i området, oavsett om det sker via att stängsel klipps upp, att tjuvskyttar släpps av via helikoptrar eller om de helt enkelt kör igenom portarna, skriver företagen.

Om systemet fungerar som det ska kommer tekniken att användas på andra håll i världen.