Fakta: Flera bortföranden

Den 17 oktober 2015 försvann förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai från sin bostad i thailändska Pattaya. En undersökning från The Guardian indikerar att han kan ha förts över gränsen till Kambodja och sedan flugits till Kina.

15-24 oktober 2015 kidnappas tre av svenskens anställda från det kinesiska fastlandet utanför Hongkong. Enligt BBC förberedde förlaget precis en bok om en otrohetsaffär med Kinas president Xi Jinping.

Den 30 december i fjol försvann förlagets andre delägare, brittiske medborgaren Lee Bo, från Hongkong. Enligt lokala medier har förlagets bokhandel tagits över av en person med kopplingar till organiserad brottslighet — som ska ha samlat in information om företagets kunder.

Den svenske förläggaren och Lee har sporadiskt hört av sig till anhöriga med kryptiska meddelanden från okänd ort.

Den 3 januari i år greps en svensk man i 35-årsåldern som arbetar för mänskliga rättigheter då han var på väg mot flygplatsen i Peking.

Källa: The Guardian, South China Morning Post

Nicholas Bequelin, Östasienchef hos Amnesty International, säger att framträdandet väcker fler frågor än svar.

– Ur rättslig synpunkt är videon värdelös. Vi kan inte utesluta att uttalandet gjordes under tvång, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Konsumentminister Per Bolund (MP) säger till AFP att Stockholm "är ganska oroat över utvecklingen" och efterlyser mer "öppenhet" från myndigheterna i Fastlandskina.

Ytterligare en svensk medborgare som arbetar för mänskliga rättigheter greps i Kina i januari. UD arbetar just nu intensivt med båda fallen.

– Sveriges engagemang för främjandet av respekt för mänskliga rättigheter i Kina är väl känt. Det är viktigt att organisationer och människor som arbetar med det får verka fritt, säger Karin Nylund, presskommunikatör vid utrikesdepartementet.

Gui Minhai försvann under mystiska omständigheter från sin lägenhet i Thailand i oktober. Fyra andra personer som arbetar i samma bokhandel i Hongkong, som säljer Pekingkritisk litteratur, har också försvunnit.