– Fortsätter det så här kommer Grekland att förvandlas till ett enda stort flyktingläger och det är helt orimligt.

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) om flyktingkrisen. (TT)

Fakta: Viktiga dagar för flyktingkrisen

Här är några viktiga hållpunkter för de kommande veckornas hantering av flyktingkrisen:

2 mars: EU-kommissionen väntas komma med sina planer för framtida asylhantering.

7 mars: Stats- och regeringscheferna håller toppmöte med Turkiets premiärminister i Bryssel.

10-11 mars: EU:s migrations- och inrikesministrar håller ännu ett ministermöte om krisen.

17-18 mars: Ordinarie toppmöte i Bryssel för stats- och regeringscheferna.

Fakta: EU:s asylomfördelning

EU-länderna enades i höstas om att omfördela totalt 160 000 nyanlända asylsökande som anlänt till främst Grekland och Italien. Hittills har dock omfördelningen gått ytterst långsamt och några av länderna – Slovakien och Ungern – har till och med gått till EU-domstolen för att få beslutet ogiltigförklarat. Så här ser fördelningen ut hittills:

00#0000000Landfrån Italienfrån GreklandtotaltFinland9644140Frankrike4194135Nederländerna504898Tyskland203151Sverige39-39Luxemburg-3030Portugal102030Spanien18-18Malta15-15Belgien14-14Irland-1010Cypern-66Lettland-66Litauen-44Bulgarien-22Totalt303295598

– Läget är ju väldigt dramatiskt för EU, konstaterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i samband med torsdagens ministermöte i Bryssel om flyktingkrisen.

Och det kan man lugnt säga.

Framför allt mellan Grekland och Österrike har irritationen nått nya nivåer, sedan österrikarna hållit ett eget möte i Wien i onsdags om flyktingkrisen, utan att bjuda in grekiska representanter. Greklands svar blev diplomatiskt blytungt för att vara mellan två EU-länder: på torsdagen meddelades att landets ambassadör i Wien kallas hem för konsultationer.

Premiärminister Alexis Tsipras var ilsken i det grekiska parlamentet i onsdags.

– Grekland kommer inte längre att gå med på någon uppgörelse om inte bördan och ansvaret delas proportionerligt, sade Tsipras, rejält oroad över att Österrike och länderna på västra Balkan vill stänga till flödet av asylsökande och migranter redan vid den grekisk-makedonska gränsen.

Viktiga dagar

EU-kommissionens asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos betonar som så många andra att dagarna fram till EU-ledarnas väntande toppmöte med Turkiets premiärminister den 7 mars blir helt avgörande.

– Annars finns det en risk för att hela systemet brakar samman, säger Avramopoulos efter torsdagsmötet.

Morgan Johansson är inne på samma linje.

– Det är två saker som måste hända nu: det ena är att man får kontroll över inflödet från Turkiet till Grekland. Det har kommit över 100 000 hittills i år. Det andra är att man får ordning när det gäller dem som redan har kommit till Grekland, att man avlastar Grekland och då talar vi om den interna omfördelningsfrågan, säger Johansson.

Drabbas ekonomiskt

De länder i främst Östeuropa som fortfarande inte vill vara med om någon omfördelning av asylsökande varnas från svensk sida. Östländerna kommer att drabbas hårt ekonomiskt om krisen får Schengensystemets öppna gränser att haverera. Och när nästa långtidsbudget för EU ska börja diskuteras om några år lär inte nettobetalare som Sverige och Tyskland vara särskilt frikostiga.

– Där är vi inte än, men det är ändå en frågeställning som de länderna bör tänka på, säger Morgan Johansson i Bryssel.