Fakta: Gången i parlamentet

Spaniens parlament (Las Cortes) har två kamrar: kongressen (underhuset) och senaten (överhuset).

I kongressen finns 350 platser. Egen majoritet kräver alltså minst 176 platser.

Regeringen bildas genom att kongressen, formellt på inrådan av kungen, utser premiärminister.

Den 2 mars inleder parlamentet en installationsdebatt om socialistledaren Pedro Sánchez som kandidat.

Den 3 mars väntas parlamentets förtroendeomröstning om Sánchez. Får han inte absolut majoritet, och det lär han inte få, följer en andra omröstning den 5 mars då det räcker med enkel majoritet.

Om försöken att bilda regering inte lyckas senaste den 3 maj (två månader efter den första omröstningen) upplöses parlamentet och nyval utlyses. Den 26 juni är det mest sannolika datumet.

Valet den 20 december resulterade i ett mycket oklart parlamentariskt läge med fyra större partier.

Spaniens kung Felipe VI bad först Mariano Rajoy, tillförordnad premiärminister och ledare för högerpartiet PP, att försöka bilda regering. När denne gav upp gick frågan i januari vidare till Pedro Sánchez som leder socialistpartiet PSOE.

Sánchez vill bilda en bred "progressiv regering" och behöver stöd av det nya vänsterpartiet Podemos samt mindre baskiska och katalanska nationalistpartier.

På måndagen meddelade parlamentets talman att installationsprocessen av ny premiärminister ska inledas den 2 mars. Om försöken att bilda regering inte lyckas senaste den 3 maj måste nyval utlysas, sannolikt den 26 juni.

Podemos presenterade på måndagen partiets regeringskrav. På en mycket viktig punkt är partiet på total kollisionskurs med PSOE; enligt Podemos är det absolut nödvändigt med en folkomröstning i Katalonien om självständighet.

En talesperson för PSOE avvisade det kravet direkt. Hur PSOE och Podemos ska kunna ingå äktenskap är svårt att se. Andra möjliga regeringsalternativ förefaller också låsta och nyval blir allt mer troligt.