Fakta: Turerna kring Putilov

Egor Putilov är inte mannens riktiga namn. Han har jobbat på Migrationsverket, som journalist och den senaste tiden på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Aftonbladet skrev den 3 september att Putilov fått en debattartikel publicerad i falskt namn, vilket han själv förnekar. Artikeln – undertecknad av en volontär på organisationen Refugees Welcome – var ett upprop för att ge asylsökande och papperslösa rösträtt. Den var, enligt tidningen, skickad från en mejladress som Putilov använt i andra sammanhang.

Sveriges Radio rapporterade den 23 september att mannen kunde vara en säkerhetsrisk då han gjort en affär med en rysk dömd brottsling med koppling till ryska myndigheter. Putilov köpte ett hus av ryssen för sex miljoner och sålde det vidare för det dubbla två månader senare. Putilov kommenterade på Facebook husköpet med att han kunde erbjuda en snabb affär men att han sedan inte fick banklån och därför tvingades sälja.

Migrationsverket kommer att gå genom alla ärenden som Putilov har haft hand om under sin tid på myndigheten.

På lördagen meddelades uppsägningen genom ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna. Putilov anger där att han lämnar sitt jobb på grund av det han ser som en kampanj i medierna, som är ute efter att skada partiet.

Putilov skriver i mejl – han vill inte ställa upp på telefonintervjuer – till Svenska Dagbladet att han har skrivit artiklar "endast under ett namn och det är Egor Putilov". Där förnekar han också kopplingar till personer knutna till ryska myndigheter, och skriver att SR "misstänkliggör en gammal laglig fastighetsaffär".

Tjänade miljoner

Det har stormat kring Egor Putilov, som han kallar sig, de senaste veckorna. Förutom att han ska ha publicerat en debattartikel i falskt namn har en fastighetsaffär med en rysk dömd brottsling stått i centrum. En expert kallade Putilov, som var anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli, för en säkerhetsrisk eftersom han tjänat sex miljoner på affären.

Efter avslöjandet om fastighetsaffären sade flera politiker att det som rapporterats om Putilov inte får viftas undan.

"På allvar"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppmanade i går SD-ledaren Jimmie Åkesson att agera.

– Flera personer med hög kompetensnivå har uttalat sig om en potentiell säkerhetsrisk. Då tycker jag att det kräver att man tar situationen på allvar, sade han till Dagens Nyheter.

Även moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark, ledamot i försvarsutskottet, tyckte att SD-ledningen måste se allvaret i situationen.

– Det går inte att negligera och bortförklara så här anmärkningsvärda uppgifter, sade han till TT.

Sverigedemokraterna vill inte kommentera uppsägningen vidare, enligt informationsavdelningen.