Fakta
Våldtäktsanmälningarna mot män och kvinnor

Under 2014 anmäldes 130 våldtäkter mot män i Sverige, jämfört med 129 under 2013 och 133 under 2012.

Under samma period anmäldes i genomsnitt 3 308 våldtäkter mot kvinnor – med andra ord 25 gånger fler än mot män.
 
"En förklaring kan vara att män upplever det som skamligare att anmäla en våldtäkt. Det saknas också ställen dit våldtagna män kan vända sig", säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brottsförebyggande rådet.
 
I fjol dömdes 172 män och 0 kvinnor för våldtäkt.
 
Källa: Brottsförebyggande rådet
 

Det tog två år för Avry Ramey, 23, från Florida, att berätta offentligt om det, men när ämnet kom upp under en lektion ville han inte längre hålla det inom sig.

”Jag har blivit våldtagen”, berättade han inför hela gruppen.

Han var vid tidpunkten för våldtäkten tillsammans med en tjej. Han låg på sängen, naken, med några filtar över sig. Hans flickvän kom fram till honom, slängde undan filtarna, satte sig över honom och höll fast honom.

– Jag försökte säga nej, jag vred mig och försökte komma loss, men jag var fastkilad, säger han till Metro.


►LÄS MER: Brandman räddade 9-årig flicka – våldtog henne

– Jag var så förvirrad, jag undrade varför hon inte slutade, men sen blev jag bara ledsen. Jag kommer ihåg att jag tänkte att det verkligen skadade förtroendet vi hade.

Avry berättar att han och hans numera exflickvän är ungefär lika stora och att han hade väldigt svårt att komma loss, trots att han ville.

– Jag uppfostrades att inte vara aggressiv mot kvinnor, men hade det varit en fråga om liv och död, ja då hade jag kunnat ta mig loss. Men så var inte situationen och jag ville inte skada henne. Om hon hade skadats när hon attackerade mig skulle hon lätt ha kunnat spela offret, säger Avry.

– När hon väl slutade och la sig bredvid mig sa jag ”du våldtog mig just för fan”. Allt hon kunde säga var förlåt.


►LÄS MER: Försökte våldta däckad kvinna – greps med penisen utanför byxorna

Avry höll händelsen för sig själv. Han försökte intala sig att det inte riktigt var en våldtäkt eller att han hade sig själv att skylla. Han anmälde eller berättade det inte för någon eftersom han tänkte att ingen skulle tro honom eller inse allvaret.

– Jag kände mig patetisk.

Men efter lektionen, då han alltså till slut berättade allt inför en grupp om tio personer, började han prata om det mer och mer. Först berättade han det via appen Whisper, där man kan vara anonym. Han fick hundratals svar, de flesta stöttande, och vissa fördömande. När han insåg hur många som berördes av hans berättelse valde han att gå ut öppet med det.

– Jag fick meddelanden dygnet runt från människor som öppnade sig för mig, både killar och tjejer. Manliga våldtäktsoffer tas inte på allvar. Tänk på de män som är rädda eftersom samhället säger åt dem att ”du gillade det, du är ju man”, eller ”var inte så klen”, säger Avry.

– Så jag gör det för de män och pojkar som är rädda för att hånas.

►LÄS MER: John, 26, våldtogs: ”Många har svårt att förstå att det kan hända en man”

Daily mail var först med att skriva om Avry.