Fakta: Kriget i Syrien

Krisen i Syrien har pågått i över fem år. Siffrorna varierar, men enligt AFP har över 290 000 människor dödats och flera miljoner drivits på flykt.

Konflikten inleddes med ett folkligt uppror mot Bashar al-Assad, men utvecklades snart till ett inbördeskrig sedan regimen brutalt slagit ned demonstranterna.

Kriget står mellan regeringstrupper och dess allierade på ena sidan och stridande från olika oppositionella grupperingar, inklusive jihadistgrupper som IS, på andra sidan.

Både Ryssland och USA deltar med stridsflyg i kriget. Ryssland stöder regimen, medan USA leder en koalition som bekämpar IS (Islamiska staten) och andra jihadiströrelser.

– I dag kan jag säga att vi nått klarhet om vägen framåt, sade John Kerry efter samtalen i Genève på fredagen.

USA och Ryssland strävar efter att kunna sluta ett militärt och humanitärt samarbetsavtal om det krigshärjade Syrien. Enligt John Kerry har många teknikaliteter avklarats, medan vissa hinder återstår. Lavrov levererade ett liknande budskap när han sade att "väldigt viktiga steg" mot att stoppa våldsamheterna hade tagits.

Det fanns förhoppningar om att vid förhandlingarna i Schweiz nå en definitiv överenskommelse om hur stridigheterna ska stoppas, eller åtminstone om nya fredssamtal i FN. Men så blev det alltså inte.

Kerry sade att amerikanska och ryska experter ska fortsätta mötas i Genève under de närmaste dagarna för att lösa en rad olösta frågor. Lavrov tillade att "några saker behöver slutföras".

– Vi vill inte nå en överenskommelse bara för att nå en överenskommelse, sade John Kerry.