Fakta: Fängelse och piskrapp

Tio års fängelse och tusen piskrapp var straffet som bloggaren Raif Badawi dömdes till för att ha startat en blogg som propagerade för yttrandefrihet i Saudiarabien.

Badawi bloggade till försvar för sekularism och argumenterade också för att stater och länder inte kan baseras på religion.

Raif Badawi hyllades nyligen av EU med Sacharov-priset för tankefrihet.

Källa: The Guardian, TT

Enligt uppgifter från Evelyne Abitbol, som grundade stiftelsen tillsammans med Badawis fru, ska en pålitlig källa i Saudiarabien ha uppgett att Badawi kommer att utsättas för nya piskrapp.

Han dömdes 2014 till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha brutit mot landets tekniklagar och förolämpat Islam. 2015 fick han de första 50 piskrappen, vilket utlöste starka protester världen över. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) beskrev straffet som "närmast medeltida metoder".

Källan ska inte ha uppgett när de nya piskrappen ska utdelas.

– Tyvärr kan det hända när som helst, om det händer, säger Abitbol.

Kanadas utrikesminister Stephane Dion säger att hans departement försöker få bekräftat om påståendena är sanna och har uppmanat den saudiska regeringen att låta Badawi komma till sin familj i Kanada.

I slutet av förra året fick Badawi EU-parlamentets Sacharovpriset för tankefrihet.

– En exceptionellt modig man och en förebild som dragit på sig ett av de värsta straffen man kan, sade EU-parlamentets talman Martin Schulz om pristagaren.