Badhuset Fjärran Höjderbadet i Gävle har infört två könsneutrala omklädningsrum och hbtq-certifierats, vilket Arbetarbladet tidigare skrivit om. Badhusets enhetschef Mats Ivarsson hoppas att det ska göra att fler känner sig välkomna på badhuset.

– Vi ser ett behov av enskilda omklädningsrum och vi vill öka tillgängligheter för alla grupper och då måste man anpassa sig till det, säger han.

Utanför omklädningsrummen sitter skyltar där det står ”Omklädningsrum för alla kön och inget kön”. Rummen har tidigare varit stängda men nu är de tillgängliga för alla.

– Rummen är privata och man kan vara där själv eller flera utifrån vad man själv vill, vilket är själva förutsättningen, säger Mats Ivarsson.

►LÄS MER: Amerikans fotboll hbtq-certifieras

Skyltarna sattes upp i samband med att hela avdelningen genomgått en hbtq-certifiering och man har också tagit fram dokument för hur badet ska arbeta inkluderande för fler människor. Reaktionerna på satsningen för ett mer tillgängligt badhus har varit positiva.

– Nu börjar det ju märkas att vi gått den här utbildningen även för besökare och till mig har reaktionerna bara varit positiva, vilket är roligt, säger Mats Ivarsson.

►LÄS MER: Freja, 18, är ickebinär: "Strukturerna dödar transpersoner"

Könsneutrala omklädningsrum har införts på flera platser i landet, bland annat på Karlsrobadet i Eslöv, ett nytt badhus i Umeå och på Södra Latins gymnasium i Stockholm.