Fakta: Flera attacker

Det senaste året har burit med sig flera grymma attacker motiverade av hat och upprepade gånger har poliser skjutit ihjäl svarta, vilket ytterligare har ökat motsättningarna i USA.

När de båda svarta männen Alton Sterling i Louisiana och Philando Castile i Minnesota sköts ihjäl av poliser förra veckan gick tusentals demonstranter ut på gatorna för att visa sin ilska.

Vid en av dessa protester, i Dallas, sköts fem poliser ihjäl. Även skytten i Dallas verkar ha triggats. Innan han själv dödades av en bombrobot sade han att han ville döda vita poliser, som hämnd för morden på svarta.

– Jag vet att amerikaner kämpar med vad som har hänt den senaste veckan. I Louisiana, i Minnesota och i Dallas, sade Obama.

Han syftade på de polisgripanden som ledde till två svarta mäns död. Det i sin tur ledde till protestmarscher runt om i USA – som sedan resulterade i förra veckans dödliga våld i Dallas där fem poliser sköts ihjäl av en ensam gärningsman. En man som förklarade att han siktat in sig på poliser, särskilt vita poliser.

"Ståndpunkter hårdnar"

– Vi undrar om rasklyftorna kan överbryggas. Vi kan se att ståndpunkter hårdnar. Och att saker kan bli värre. Jag förstår hur amerikaner känner, fortsatte Obama talet och slog sedan fast att han är övertygad om att "det USA som han känner kan klara det".

Som ett exempel gav han att Dallas polischef respektive borgmästare, en svart man och en vit man, jobbar tillsammans.

Precis som under tidigare uttalanden fick han gå balansgång mellan att prata om att stötta brottsbekämpningen samtidigt som att man måste erkänna att det finns problem med fördomar.

"Ingen är oskyldig"

Obama, som använde frasen "we know it" ("vi vet det") som ett genomgående grepp genom talet, sade att amerikaner vet att den överväldigande majoriteten av poliser gör sitt jobb bra.

– De förtjänar vår respekt.

Men han sade också att århundraden av rasförtryck inte försvann med lagstiftningen.

– Vi har alla sett bigotteri och kanske hört fördomar i våra huvuden. Ingen av oss är helt oskyldig. Inga institutioner är immuna, inte heller polisen, sade han.

Barack Obama talade om att studier visar att svarta har större risk att bli stannade av polis och att få längre straff för samma brott som vita.

"För många vapen"

– Vi kan inte avfärda protesterna som paranoida, sade han.

Spänningar mellan polis och minoritetssamhällen är något som alla måste ta ansvar för, påpekade Obama.

– Vi förväntar oss för mycket av polisen och kräver för lite av oss själva.

Bland annat sade han att "vi fyller gatorna med alltför många vapen".

Vid minnesstunden i Dallas deltog också Michelle Obama, vicepresident Joe Biden och den tidigare presidenten och Texasbon George W Bush och hans hustru Laura.