FAKTA: Hudcancer

Det finns tre typer av hudcancer:

Basalcellscancer, som oftast bildas i ansiktet eller på övre delen av rygg och bröst. Den sprider sig inte till andra delar av kroppen.

Skivepitelcancer, som bildas som en fläck eller knuta på områden på huden som exponerats för sol mycket. Till exempel kan det handla om ansiktet eller handens ovansida. Både den här typen och basalcellscancer är mycket ovanliga före 40-årsåldern.

Malignt melanom, som bildas var som helst på kroppen och kan växa i vanliga leverfläckar, födelsemärken eller i till synes frisk hud. Cancern kan sprida sig till andra ställen i kroppen.

Källa: 1177 Vårdguiden

Det är forskaren Fritzi Töpfer på Tekniska högskolan i Stockholm som tillsammans med Karolinska institutet har utvecklat den revolutionerande metoden – som kan avgöra om en hudfläck är farlig eller inte på mindre en sekund, med hjälp av mikrovågor, skriver SVT Nyheter.

– Vävnaderna skiljer sig åt. Till exempel så har tumörer en större andel vatten i sig och därför reflekteras mikrovågorna på ett annat sätt än frisk vävnad, säger forskaren Fritzi Töpfer till SVT.

►LÄS MER: Räkna fläckar – avslöja cancerrisk

Metoden kommer inte att kunna ersätta hudspecialisterna, men enligt Töpfer kommer man att kunna undersöka betydligt fler personer på kortare tid än i dag.

– Den här forskningen är viktigt inte minst i Sverige där vi har ett ökat antal fall av hudcancer varje år. Det betyder att vi får fler patienter samtidigt som det är brist på dermatologer. Därför behöver vi teknik som kan screena många, säger Töpfer.

►LÄS MER: Forskare: Solkräm skyddar inte mot cancer

Det kommer dock dröja lite innan den snabbkontrollerande tekniken är fullt utvecklad.

– Ja, det kommer att ta ett par år, men det här är ändå ett problem som inte kommer att lösa sig utan bara bli värre de närmaste åren, säger Fritzi Töpfer.