Fakta: Albert Einstein

En av världens mest kända vetenskapsmän, född i Tyskland 1879.

1905, när han jobbade som tjänsteman på patentverket i Bern, publicerade han tre revolutionerande avhandlingar inom loppet av tre och en halv månad, bland annat om sin speciella relativitetsteori.

Åren 1907–1915 arbetade han fram sin allmänna relativitetsteori. I den ingår förutsägelser om gravitationsvågor.

1921 tilldelades han Nobelpriset för "hans förtjänster om den teoretiska fysiken, särskilt för hans upptäckt av lagen för den fotoelektriska effekten".

När nazisterna tog makten 1933 var Einstein, som var jude, tvungen att lämna Tyskland. Han bodde resten av sitt liv i USA och avled 1955.

Källa: Nationalencyklopedin

Den senaste tiden har rykten florerat om att gravitationsvågor, som förutspåddes i Einsteins allmänna relativitetsteori, efter årtionden av sökande hittats av forskningslaboratoriet Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, i USA.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet:

– Mina damer och herrar. Vi har upptäckt gravitationsvågor. Vi gjorde det, säger Ligo-chefen David Reitze vid en presskonferens.

Miljard år gamla

Vågorna, som snappades upp den 14 september förra året, kommer från två svarta hål som kolliderade för 1,3 miljarder år sedan.

Gravitationsvågor skickas alltid ut när en tung massa kommer i rörelse. Vågorna sträcker ut och trycker ihop rumtiden i olika riktningar, men är vanligtvis mycket svaga. Vågorna som nu registrerats kommer från två kroppar som båda vägde 30 gånger så mycket som solen.

– Kollisionen strålade 50 gånger kraftigare än alla stjärnor i hela det synliga universum, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.

Nytt fönster till universum

– Om det kom en riktigt stark sådan här våg genom en människa skulle man känna hur man drogs ut och trycktes ihop. Men vågorna på det här avståndet är så vansinnigt svaga att det krävs enormt känslig utrustning för att uppfatta dem, säger Ulf Danielsson.

Gravitationsvågor beskrivs ibland som en av astronomins heliga graaler men har fram tills nu inte kunnat mätas direkt. Forskarna kallar upptäckten ett nytt fönster till universum. Man väntar sig bland annat få veta mer om svarta hål – men också göra helt oväntade upptäckter.

– Det blir ett helt nytt sätt att observera universum på. Det är någonting fundamentalt nytt. Ingenting liknande har man kunnat göra tidigare, säger Ulf Danielsson.