Fakta

På kartan syns inte Bermuda, Caymanöarna, OECS, Isle of man, Jersey och Gibraltar. Alla dessa har en kvinna var på sina sedlar. Det rör sig i alla sex fallen om drottning Elizabeth II.

Från och med oktober 2015 introducerades nya sedlar i Sverige som tids nog kommer att ersätta de gamla. Redan när sedlarna lanserades väcktes en diskussion om att sedlarna med kvinnor på hade en lägre valör än dem med män på, någonting Metro tidigare skrivit om. 

► LÄS MER: Snart blir de gamla sedlarna värdelösa

Men kvinnor är inte bara underrepresenterade på högre valörer, tittar man på resten av världen är kvinnor gravt underrepresenterade på sedlar i allmänhet.

När Chicago Tribune gick igenom alla världens sedlar kom de fram till att det bara finns kvinnor på sedlar i 48 av världens länder. Totalt 60 kvinnor finns representerade. Det är en spridd blandning av diplomater, konstnärer, utbildare och nationalhjältar.

Mest kvinnor på sina sedlar har Australien. Där har varje sedel en man på ena sidan och en kvinna på den andra, förutom 5-dollarsedeln som bara föreställer drottning Elizabeth. I Sverige, Danmark och Japan föreställer hälften av sedlarna kvinnor.

► LÄS MER: Därför är kvinnorna mindre värda än männen på de nya sedlarna