Fakta: Katastrofalt torrt

Väderfenomenet El Niño har förvärrat den pågående torkan i Etiopien, som beskrivs som den värsta på 50 år. Torkan har pågått i uppemot 18 månader. Brunnar har torkat ut, hundratusentals boskapsdjur har dött och många lider av näringsbrist.

Över 80 procent av etiopierna lever på landsbygden och är beroende av sin egen jordbruksverksamhet. Familjerna lever ofta från skörd till skörd. Områdena är sårbara för effekter av klimatförändringar, ekonomisk instabilitet och ökad konkurrens över krympande naturresurser som betesmark och vatten.

Den etiopiska regeringen tror att över tio miljoner människor kommer att behöva livsmedelsstöd i torkans spår. FN beräknar att upp till 15 miljoner etiopier kan komma att lida av akut undernäring om inte mer hjälp allokeras.

Källa: The Guardian, CNN, Oxfam

– Vi är hungriga, barnen är hungriga. Bra dagar äter vi oftast en gång på morgonen och en gång på kvällen. Men nu är det svårt att ens kunna äta ett mål mat om dagen, säger 51-åriga bonden Ayalew Berihun i byn Estayish i Afarregionen, till nyhetsbyrån Reuters.

Tv-bilderna på utmärglade vuxna och barn med uppsvällda magar skakade hela världen under svältkatastrofen i Etiopien i mitten på 1980-talet. Nu är samma sak på väg att ske igen, varnar hjälporganisationer.

"Handlar om liv"

– Det kändes in på bara skinnet. Att se barn i två- eller treårsåldern, men som ser ut som bäbisar för att de är så undernärda. Det är deras liv det handlar om, säger Gunilla Hallonsten, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, som nyligen kommit hem från ett besök i regionen.

Hon besökte flera sjukhus i regionen, där barn var så undernärda att de väntades dö inom loppet av dagar.

– Sjukhuset hade varken vatten eller mjölkersättning. Personalen samlade själva ihop till att köpa mjölkersättning, för de stod inte ut med att se barnen dö.

"Dör i tystnad"

Över 36 miljoner människor i södra och östra Afrika riskerar svält, enligt FN. I Etiopien har vart tredje barn tvingats avbryta skolgången på grund av hungerkatastrofen.

– I Etiopien är tio miljoner människor i akut behov av mat. Sex miljoner av dem är barn, varav drygt två miljoner barn är svårt undernärda, säger Hallonsten.

Etiopien och hjälporganisationer har bett om 1,4 miljarder dollar, vilket utgör den största hjälpinsatsen efter Syrien och Jemen, men bara hälften av de önskade pengarna har hittills trillat in. För ett par dagar sedan meddelade FN att siffrorna kommer att skrivas upp ytterligare de närmaste veckorna.

– Just nu är det väldigt svårt för FN att samla in pengar till den här katastrofen. Vårt fokus är på Europa, flyktingkris och Mellanöstern. Det här blir en dold katastrof där människor dör i tystnad.

El Niño

Orsaken till svältkatastrofen är den extrema torka som uteblivna regn orsakat, något som förvärrats av väderfenomenet El Niño.

– Omvärlden måste få upp ögonen för det här. Vi behöver också förstå omfattningen av klimatförändringarna, för torkan och den humanitära katastrofen har kopplingar till det här, säger Gunilla Hallonsten.