Fakta: Kritiserad flyktingpolitik

Nauru är världens minsta önation, här bor färre än 10 000 människor.

Enligt de senaste officiella siffrorna, från i slutet av juni, befinner sig 442 personer – 338 män, 55 kvinnor och 49 barn – i lägret på Nauru. I Australiens andra läger för asylsökande, på ön Manus i Papua Nya Guinea, fanns då 854 personer, alla män.

Australiens hårdföra flyktingpolitik har regelbundet kritiserats av FN och rättighetsorganisationer. Antalet asylsökande som försökte ta sig till Australien med båt ökade kraftigt under 2012 och början av 2013. Många människor dog under den farliga resan.

För att stoppa inflödet av människor beslutade den australiska regeringen om tuffa åtgärder. Sedan 2013 avvisas alla migrantbåtar som närmar sig kusten, även om människorna som befinner sig ombord har flyktingstatus. Regeringen hävdar att beslutet hindrat drunkningar genom att människor stoppas från att göra den farliga resan över havet, ofta från Indonesien.

Källa: The Guardian, BBC

Fakta: De läckta dokumenten

Den brittiska tidningen The Guardian har publicerat en databas med 2 116 incidentrapporter, skrivna av anställda i lägret på Nauru mellan maj 2013 och oktober 2015.

Över hälften – 1 086 rapporter – involverar barn. Här finns bland annat rapporter om hur en vakt hotat att döda en pojke när han flyttar ut i samhället och vakter som slagit barn i ansiktet. En vakt ska ha erbjudit en ung flicka att duscha längre i utbyte mot att han skulle få titta på en pojke eller flicka som duschade.

Bland dokumenten finns sju rapporter om sexuella övergrepp mot barn, 59 rapporter om andra fysiska övergrepp, 30 som handlar om självskador och 159 som handlar om hot om självskador som involverar barn. Återstående rapporter som involverar barn handlar om en rad olika frågor, om allt från problem till dåligt uppförande.

Källa: The Guardian

Fakta: Utdrag ur rapporterna

Här följer utdrag ur några av de över 2 000 incidentrapporterna som The Guardian publicerat.

Juni 2014: "Jag drog ner min dotters byxor och höll henne i en hukande position nära marken. När jag gjorde det lös en kvinnlig säkerhetsvakt med sin ficklampa i min dotters underliv."

Mars 2014: "NN uppger att hon har en dålig dag och vill ta livet av sig. NN gör flera anspelningar om självmord, ber mig att hämta hennes verktyg och säger att hon har på sig mycket smink så att hon kan dö vacker."

Juni 2014: "NN berättar att hans mor hungerstrejkar, vägrar äta och att han inte kan sova eller tänka eftersom han är så oroad över att hans mamma är så upprörd. Han säger att hon gråter hela dagarna och vägrar krama honom."

Juni 2014: "Hon har skrivit i sin skolbok att hon är trött, inte gillar lägret och vill dö."

Juli 2014: "En del vakter pratar med vuxna singelkvinnor på ett väldigt oförskämt sätt. NN hävdar att någon sagt till henne att hon finns på en lista över sju kvinnor som de väntar på ska släppas ut i samhället."

Oktober 2014: "Nu säger vi bara 'Oj, någon försökte ta livet av sig' och det är helt normalt."

December 2014: "NN frågar om hennes skärsår. NN säger att det inte är någonting, hon säger att hon gjorde det för att hon var ledsen och arg och saknar sin farmor men också på grund av att hon är uttråkad. Hon säger att hon använde en sten."

En annan flicka sydde ihop sina läppar. Ytterligare en, tio år gammal, rapporteras ha klätt av sig kläderna och erbjudit en grupp vuxna att föra in sina fingrar i hennes underliv.

Trots stort hemlighetsmakeri och försök att hålla utomstående borta har det vid ett flertal tillfällen sipprat ut uppgifter om skräckförhållandena för de omkring 450 personer som befinner sig i det välbevakade lägret på ön Nauru. Nu har tidningen The Guardian publicerat över 2 000 läckta incidentrapporter, skrivna av anställda mellan maj 2013 och oktober 2015.

– Det är fruktansvärt att så många barn, kvinnor och män utsätter sig själva för tortyrliknande övergrepp för att få sina röster hörda, för att de är så desperata, säger Ami Hedenborg, pressekreterare hos Amnesty International Sverige.

Psykisk stress

Över hälften av rapporterna handlar om barn, bland annat finns uppgifter om sju fall av sexuella övergrepp, 59 om andra typer av fysiska angrepp och många fler om självskador eller hot om självskador. Den psykiska stress som orsakas av en lång vistelse i lägret tros vara orsaken till att så många flyktingar och migranter skadar sig själva.

– Att se hur barn refererar till sig själva som ett båtnummer, att se bevis på självskador . . . Jag vill inte ens tänka på hur de här barnen har det, säger Jane Willey, som tidigare arbetat som lärare i lägret, till nyhetsbyrån AFP.

För Willey var en av de värsta aspekterna av jobbet att se hur barnen gradvis blev allt sämre med tiden.

– Det här är bara toppen av ett isberg, säger hon om de läckta dokumenten.

Den australiska regeringen säger att uppgifterna ska undersökas men betonar att det handlar om obekräftade påståenden, och inte klarlagda fakta. Australien har länge försvarat sin hårda linje i flyktingpolitiken, trots omfattande kritik från FN och rättighetsgrupper.

"Mörkar läget"

Asylsökande som försöker ta sig till landet med båt har sedan flera år tillbaka skickats till läger på Nauru eller Papua Nya Guinea, även om de haft flyktingstatus. Amnesty International uppmärksammade nyligen förhållandena i lägret på Nauru, där människor sitter fast utan någonstans att ta vägen.

– Den här läckan visar precis på det som vi tidigare pekat på. Det är ett otroligt cyniskt spel som Australien ägnar sig åt. De förnekar hur illa det faktiskt är och försöker mörka det som pågår, säger Hedenborg.