Fakta: Boko Haram

Boko Haram tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet att införa en islamisk stat. Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa.

Boko Haram har svurit trohet till extremistgruppen Islamiska staten (IS) och kallar sig efter det Iswap – Islamiska statens västafrikanska provins.

President Muhammadu Buhari svors in som president i Nigeria den 29 maj förra året, bland annat med löften om att krossa Boko Haram före årets slut. Efter en omfattande offensiv är gruppen "tekniskt sett" besegrad enligt regeringen, men attacker genomförs fortfarande.

Enligt 2015 års Global Terrorism Index, en rapport som tas fram av USA-baserade Institute for Economics and Peace, är Boko Haram världens dödligaste terrorgrupp räknat i antalet offer.

Bara i år rör det sig om 38 barn som utnyttjats i självmordsdåd i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger. Tusentals andra har tvångsrekryterats och runt 20 000 barn har skilts från sina föräldrar, skriver FN:s barnfond Unicef.

Rapporten beskriver hur en förfärande humanitär kris utvecklas snabbt i länderna runt Tchadsjön i konfliktens spår. Runt 2,6 miljoner människor befinner sig på flykt. Cirka 2,2 miljoner människor – hälften av dem barn – befaras sitta fast i områden som kontrolleras av Boko Haram, och vara i behov av humanitär hjälp.

Nästan en halv miljon barn i de berörda länderna hotas av akut undernäring på grund av torka och konflikten. Det är en kraftig ökning sedan början av året, då siffran var 175 000.

Bara i delstaten Borno i nordöstra Nigeria lider 244 000 barn av akut undernäring och 49 000 av dem riskerar att dö om de inte får vård och hjälp, varnar Unicef.

FN-organet larmar om att mer pengar behövs. Hittills har Unicef bara fått in 13 procent av det som begärts för att hantera den humanitära krisen i de fyra länderna.