Fakta: Opinionen inför presidentvalet

Demokraten Hillary Clinton har ett övertag i opinionen på 1,7 procentenheter enligt den sammanställning av opinionsmätningarna som görs av sajten Real Clear Politics. Det är 0,1 procentenheter mer än i fredags.

I snitt får Clinton 46,6 procents väljarstöd jämfört med 44,9 för republikanen Donald Trump. Prognosen är att hon har 216 säkra elektorer av de 270 som krävs för seger. Trump får 164 medan 158 är osäkra.

För en månad sedan, den 5 oktober, hade Clinton nästan fyra procentenheters försprång. Den 18 oktober var försprånget över 7 procentenheter, mycket tack vare skandalen med Donald Trumps sexistiska kommentarer som kom fram via en privat film som läckts till amerikanska medier som publicerade den.

Stödet för Clinton började sjunka kraftigt efter den 28 oktober då USA:s federala polis FBI avslöjade att den åter öppnat utredningen om hur hon hanterade e-post via sin privata mejlserver under tiden som utrikesminister i president Barack Obamas regering. Uppgifterna gjorde att FBI-chefen och republikanen James Comey hamnade i blåsväder. Han anklagades bland annat för att ha försökt att påverka valrörelsen i strid med de regler som gäller för FBI.

Källor: Real Clear Politics och TT:s arkiv.

FiveThirtyEight, grundad av statistikern och skribenten Nate Silver, lyckades pricka in segraren i 49 av 50 delstater i presidentvalet 2008. Fyra år senare gick det ännu bättre: Silver utsåg rätt vinnare i samtliga delstater.

I sin senaste analys inför tisdagens val pekar han på att Hillary Clinton leder över republikanen Donald Trump i de flesta opinionsmätningar. Men, skriver Silver, det går att argumentera om huruvida hon fortfarande leder kampen om elektorskollegiet, det organ som efter valet har till uppgift att utse presidenten. Mätningarna tyder på att det är extremt jämnt i delstaterna New Hampshire, Florida, North Carolina, Nevada och ett valdistrikt i delstaten Maine.

"Det skulle inte nödvändigtvis krävas något större mätfel för att Trump ska bli vald, även om han skulle göra det med en extremt liten majoritet i elektorskollegiet", skriver Nate Silver som just nu ger Donald Trump 36 procents chans att vinna i en av de båda modeller som FiveThirthyEight använder. För republikanske kandidaten Mitt Romney var motsvarande siffra bara 9 procent i spurten 2012.

Ökad osäkerhet i år

Silver pekar dock på att flera faktorer bidrar till att öka osäkerheten i årets val. Dit hör att hela 13 procent av väljarkåren uppger att de ännu inte bestämt sig för vem de ska rösta på eller att de kommer att välja någon annan än Trump och Clinton. I slutspurten inför förra valet var motsvarande andel bara tre procent.

Osäkerheten ökar också på grund av att antalet delstater där det står och väger, så kallade "swing states", är ovanligt många. I minst tolv delstater är opinionsläget mycket jämnt, skriver Nate Silver. Florida hör dit, och en vinst där gör att segraren kammar hem hela 29 elektorsröster mot noll för tvåan. Därför väger Florida tyngst i det index som FiveThirthyEight har skapat för delstater som kan få vågskålen att tippa över åt endera Trumps eller Clintons sida. Pennsylvania, Michigan, North Carolina hamnar också högt.

Spurtar i Florida

Både Clinton och Trump valspurtar nu i Florida, och sajten Politico skriver att Clinton leder bland dem som förhandsröstat där. Försprånget är dock bara 7 280 röster jämfört med 104 000 för Obama för fyra år sedan.

– Jag kan tala om för er att siffrorna ser bra ut, säger Trump till publiken under ett av mötena han avverkar i "Solskensstaten" under lördagen.

I Pembroke Pines i södra Florida försäkrar Hillary Clinton att stödet för hennes presidentkampanj slår rekord på massor av platser.

– Vi har en fantastisk medvind, säger hon.

I The New York Times senaste prognos ges Clinton 84 procents chans att vinna valet mot 16 för Trump.