• Metros reporter får nog av sin krånglande bärbara dator Asus X32U när batteriet plötsligt dör, sju månader efter inköp.
  • Datorn skickas till branschens stora serviceverkstad Infocare, som meddelar: ”Naturligt reducerad kapacitet på batteri, utanför garanti.”
  • Återförsäljaren Cdon förtyd-ligar: ”Batterigaranti på de flesta elektronikprodukter
    har bara sex månaders garanti.”
  • Cdon får till svar av reportern att detta inte angetts vid försäljning – samt att tillverkaren Asus faktiskt anger garantitiden till 12 månader.
  • Infocare byter ändå inte batteri. Vid returen är det fortfarande stendött.
  • Cdon uppger att Infocare agerat fel och meddelar att datorn måste skickas till service på nytt då tillverkaren Asus bara tillåter byte via auktoriserad verkstad.

Oftast håller dina elektroniska prylar ända tills du vill ha en ny modell. Har du otur slutar det uppladdningsbara batteriet fungera tidigare än så. 

Det är då butikerna kan påstå att batteriet är en förbrukningsvara med en garanti på mellan sex månader och ett år. 

Detta ska du inte acceptera. Har du en Iphone får du räkna med att det kostar runt 800 kronor för ett batteribyte. För en bärbar dator uppemot ett par tusenlappar eller mer.

– De flesta konsumenter känner inte till att man har ett lagstadgat skydd och kan reklamera i tre år enligt konsumentköplagen, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare vid KonsumentCentrum.

Därmed bör du ha laglig rätt till ett nytt batteri, om inget annat överenskommits vid köpet.

– Du har rätt att förvänta dig att batteriet ska ha en normal livslängd och inte vara sämre i förhållande till produkten i övrigt, påpekar Maria Wiezell.

Frågan har behandlats av Allmänna reklamationsnämnden vid ett par tillfällen. Då har kunderna fått rätt till nya batterier på grund av bristande information. Det ansågs inte heller självklart att den här sortens batterier ska betraktas som förbrukningsvara.

Vad anser då Elektronikbranschen vara en rimlig livslängd på batterier i mobiler, datorer, kameror, robotdammsugare, elcyklar och annat?

– Jag har inget bra svar på den frågan om vad som anses vara skäligt. Men det pågår en diskussion i mobilbranschen om att batteriet åtminstone ska hålla den tid som man anser vara en teknisk livslängd på en produkt, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

Som nybliven elbilsägare är Klas Elm förstås angelägen om att detta resonemang även ska gälla bilar. Och ringar in hela problematiken med att säga:

– Hela bilens idé är ju att batteriet ska fungera.