Expert: Svårt för Sverige att hävda sig

Joacim Tåg, ekonomi doktor vid Institutet för näringslivsforskning, är inte speciellt förvånad över Sony Mobiles beslut om att flytta

huvudkontoret till Japan.

– Det är svårt för Sverige att hävda sig i den globala konkurrensen när det kommer till företag inom mobiltelefonisektorn. Det är en väldigt konkurrensutsatt bransch, vilket tvingar företagen att hela tiden skära i kostnaderna.

Enligt Tåg är det inte ovanligt att fler och fler stora företag väljer att förlägga sina huvudkontor utanför Sverig e. Anledningen till detta är enligt Tåg att regelverk på arbetsmarknaden och skatter här i Sverige gör det billigare att flytta huvudkontoren utomlands.

– Möjligheterna att skära i kostnaderna är större utom lands, säger Tåg. 

Utanför entrén till Sony Mobiles huvudbyggnad var stämningen tryckt i går. Några män som stod och rökte, vände på ryggen så fort de fick syn på pressen, fimpade och gick in. Sammanbitna anställda avböjde att svara på frågor. En anställd stannade för att prata, men ville vara anonym.

-- Jag kommer att bli av med jobbet, det är jag ganska säker på. Men jag tror på Gud, och på att det löser sig på något sätt, säger han. 

Sony, som blev ensam ägare av företaget i februari, satsar på olika kompetensområden i Japan och Sverige. Utvecklingen av hårdvara flyttas till Japan, medan man ska tillvarata mjukvarukompetensen i Lund. 

– Vi måste tillbaka till lönsamheten. Lund är fortfarande en viktig strategisk sajt för Sony, säger pressansvarige Gustaf Brusewitz. 

Redan i våras varslades 149 personer på Sony Mobile. Och frustrationen har varit stor sedan dess, säger en anställd.

– Det har varit skitdålig stämning, folk har letat andra jobb och arbetsmoralen har varit låg. Det är bättre att göra det nu, än att dra ut på det, säger han. 

Fackförbundet Unionen uppskattar också att ledningen nu ger klara besked. 

– Våra medlemmar har varit frustrerade över att projekt läggs ner, eller flyttar till Peking eller Tokyo. Försäljningen har inte gått strålande och det märker vi, säger Lene Eriksson, styrelseledamot för Unionen på Sony Mobile. 

Hon är ändå optimistisk när det gäller medlemmarnas framtid:

– Det finns andra företag i regionen som behöver ingenjörer.

Globalt drabbar nedskärningen 1 000 personer, varav en del är konsulter. De flesta, 650 personer, är anställda i Lund.