Fakta: Utmanaren Angela Egale

Anglea Egale, invald i brittiska parlamentet för Labour 1992 för valkretsen Wallasey i England. Hon har en tvillingsyster, Maria Eagle, som också är ledamot i parlamentet för Labour.

Angela Eagle är den andra öppet lesbiska ledamoten i det brittiska parlamentet efter att ha kommit ut i en intervju 1997. Maureen Colquhoun var den första på 1970-talet.

Eagle är 55 år och har haft en rad framträdande poster, bland annat i de tidigare premiärministrarna Tony Blairs och Gordon Browns regeringar.

Hon valdes in i skuggregeringen som bildades av Browns efterträdare Ed Miliband 2010, och utsågs även till skuggminister 2015 av Milibands efterträdare Jeremy Corbyn. Eagle avgick från posten i måndags i samband med den pågående revolten mot Labourledaren efter folkomröstningen om det brittiska EU-medlemskapet där Labours stannalinje förlorade.

Fakta: Revolten mot Corbyn

Revolten mot Labourledaren Jeremy Corbyn startade efter folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap där partilinjen förlorade. I lördags sparkade Corbyn sin skuggutrikesminister Hilary Benn, som enligt medieuppgifter försökt att tvinga bort honom från ordförandeposten.

Sedan dess har över två tredjedelar av skuggministrarna förklarat att de inte har förtroende för Corbyn och lämnat sina poster. Cobyn har dock utnämnt nya skuggministrar.

Resultatet av tisdagens förtroendeomröstning innebär att cirka 80 procent av Labours nuvarande parlamentsgrupp inte har förtroende för partiledaren. Men resultatet innebär inte att Corbyn måste avgå.

172 ledamöter i partigruppen röstade emot honom, 40 för, 4 röster var ogiltiga och 13 ledamöter avstod från att rösta.

På onsdagen rapporterade brittiska medier att Corbyns avhoppade skuggnäringsminister Angela Eagle kommer att utmana honom. Samtidigt meddelade den andre förhandsfavoriten, viceordföranden Tom Watson, att han inte kommer att kandidera.

Fakta: Partiledarvalet i Tories

Den officiella nomineringsprocessen i det brittiska Konservativa partiet Tories startade på onsdagseftermiddagen och avslutas på torsdagen.

Valet sker sedan premiärminister David Cameron den 24 juni meddelade att han kommer att avgå både som partiledare och premiärminister. Orsaken var nederlaget i folkomröstningen om det brittiska EU-medlemskapet, som Cameron drev igenom. Hans linje, att Storbritannien ska stanna i EU, förlorade när folket röstade för en skilsmässa.

Partiets medlemmar kommer att få välja mellan flera kandidater i en postomröstning. Den nye partiledaren ska enligt planerna presenteras den 9 september.

Jeremy Corbyn har själv gjort klart att han inte kommer att avgå frivilligt, och viceordföranden Tom Watson kallar hans beslut för "en stor tragedi. Det sker blott sex dagar efter folkomröstningen om EU-medlemskapet där Labours partilinje om att landet bör stanna i unionen förlorade. David Cameron meddelade sitt beslut om att avgå, både som ordförande i Konservativa partiet och från premiärministerposten, bara timmar efter att folkomröstningsresultatet blev känt på midsommarafton.

Corbyn har anklagats för att ha haft ett ljumt intresse för att Storbritannien skulle bli kvar i EU. Men han har försvarat sig med att hans hållning ligger närmare medlemmarnas än den "euforiska" kampanj som bedrevs av stannasidan.

Strömavhopp från skuggregeringen

Partiets kris kom i öppen dager då Corbyn gav sin skuggutrikesminister Hilary Benn sparken, efter anklagelser om att denne arbetat för att tvinga bort honom från partiledarposten.

Sedan dess har över två tredjedelar av Labourledarens skuggregering avgått. Angela Egale, som fram till början av veckan var skuggminister för näringslivsfrågor, hör till dem som hoppat av, och nu erfar BBC News och flera andra brittiska medier att hon ställer upp för att utmana Corbyn om partiledarposten. Hon har dock ännu inte bekräftat uppgifterna.

Viceordföranden Tom Watson, som nämnts som den andra förhandsfavoriten om att kunna utmana Corbyn, har däremot gjort klart att han inte kommer att kandidera. Watson uppges ha träffat Egale i onsdags för att göra upp om vem av de båda som ska ställa upp.

Inget förtroende

Nyheten om att Eagle utmanar Corbyn kom en dag efter att Labours parlamentsgrupp haft en förtroendeomröstning om partiledaren. Bara 40 ledamöter stödde honom medan 172 förklarade att de saknar förtroende.

Omröstningen underkändes genast av Corbyn som i ett uttalande hänvisade till att den saknar betydelse enligt Labours stadgar. Han betonade att han valts med stort stöd och att han har medlemmarnas förtroende.

The Guardian rapporterar att Angela Eagle väntas meddela att hon utmanar Corbyn på torsdagen. Då kommer hon också mana till enighet inom det splittrade partiet.

Parallellt med Labourkrisen pågår en kamp om partiledarskapet efter Cameron i regerande Konservativa partiet. Arbetsmarknads- och pensionsministern Stephen Crabb var först ut att anmäla sig formellt och även förre försvarsministern Liam Fox har meddelat att han kandiderar. Men hittills har det varit tyst från de båda förhandsfavoriterna: inrikesministern Theresa May och Londons förre borgmästare Boris Johnson, av vilka May – att döma av opinionsmätningar – ser ut att ha störst stöd.