Så försvårar du för virus att låsa din dator

Filtrera inkorgen och tlllåt inte körbara filer som tillexempel .exe-filer (PC) eller .dmg-filer (Mac).

Blockera åtkomst till kända webbsidor som sprider skadlig kod

Konfigurera grupp-policies (GPO:er) som förhindrar att vissa program körs på systemet samt varifrån program får köras och vad de tillåts att göra. 

Se till att ordna backuper.

Installera säkerhetsuppdateringar

Uppdatera antivirusskyddet.

För fler tips se cert.se 

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Tidigare bluffar under 2016

Skatteverkets varnar för skatteåterbäringsbluff

Förra veckan cirkulerade falska mejl där bedragare utgav sig för vara Skatteverket. I mejlet erbjuder de skatteåterbäring i relativt små summor. Det är inte första gången som bluffmejlen är i omlopp. Runt deklarationstider varje år är det ett hundratal människor som kontaktar Skatteverket om de falska mejlen.

Postnord varnar om bluffmejl

I början av februari varnade Postnord för att det skickats ut bluffmejl i företagets namn. I det falska mejlet stod det att ett paket inte kunnat levereras. För att kunna hämta det måste mottagaren klicka på en länk. Mejlet varnar dessutom för att en avgift ut om paketet inte hämtas.

ICA-bedragare vill komma åt dina uppgifter

Tidigt i februari fick ICA ut med en varning efter att kunder drabbats av bluffmejl som såg ut att komma från företaget. Lockbetet i mejlet är en Iphone 6 värd 7 499 kronor, men om du går in på länken så riskerar du att bli av med dina personliga uppgifter.

 

 

Antalet bluffmejl ökar enligt Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericentrum. De senaste dagarna har Sveriges domstolar drabbats då falska mejl och sms som ser ut att komma från domstolar skickats ut.

Sveriges domstolar varnar för bluffmejlen på sin sajt. Enligt myndigheten meddelas mottagaren att hen ska inställa sig till förhandling. Kallelse till rättegång eller förhör sker dock aldrig via mejl utan via brev.

”Du som mottar ett sådant mejl eller sms uppmanas att klicka på en länk – gör inte det. Meddelandena är falska och har inte skickats från Sveriges domstolar” skriver myndigheten.

► LÄS MER: Postnord varnar för falska fraktsedlar

Skulle du klicka på länken riskerar du att drabbas av ett så kallat ransomware-virus vilket innebär att din enhet kommer att låsas och du krävas på pengar för att få den upplåst igen.

– Oftast fungerar det som en flerstegsraket och din datorn blir inte toksmittad så fort du klickar på länken, säger Jan Olsson.

I stället slussas du vidare och blir ombedd att skriva in en siffer- eller bokstavskombination för att verifiera att du inte är en robot. När filerna väl är låsta krävs du att betala en eller en halv Bitcoin. Omkring 2 000 till 3 000 kronor, en summa som valts ut då den är överkomlig även för privatpersoner. Att Bitcoins används är ingen slump då betalningsmedlet är i princip omöjligt att spåra.

Det bästa sättet att skydda sig från bedrägeriet är enkelt.

– Finns det en bifogad länk eller fil så ska du absolut inte klicka på eller ladda ner den, säger Jan Olsson.

► LÄS MER: Bedragarnas nya knep – varnar för bedragare

Är du osäker kan du ringa den aviserade avsändaren men inte på numret som anges i mejlet. Språket är det första som avslöjar bluffen.

– Oftast är mejlet skrivet på tafflig svenska och det är knappats så att en myndighet eller organisation i Sverige inte behärskar det svenska språket, säger han.

Bluffmejl från företag och banker är inte ovanligt. Men det görs i syfte att komma åt kontouppgifter och handlar om så kallad phising.

– Den här typen av bedrägerier ökar och det ser tyvärr inte bättre ut i framtiden. Det är ett rejält hot, säger Jan Olsson.

► LÄS MER: Polisen varnar för Spotify-bedragare – så avslöjar du bluffen