IS pressas både i Syrien och Irak

Islamiska staten (IS) är en extrem jihadiströrelse som bildades i början av Irakkriget 2004. Sedan 2013 är den verksam också i Syrien.

IS har lagt beslag på stora områden i båda länderna och utropade 2014 ett kalifat, som styrs enligt rörelsens extrema tolkning av islamisk lag.

I takt med att IS trängts tillbaka har IS sökt sig andra fronter, både utomlands och utanför kalifatet. Den senaste tiden står IS inför hårt militärt tryck vid två av sina starkaste fästen — al-Raqqa i Syrien och al-Falluja i Irak.

Om terrorgruppen skulle förlora kontrollen över staden Manbij och områden längs den turkiska gränsen skulle det enligt bedömare innebära ett hårt slag för IS.

TT

På bilder från en av de befriade byarna ses kvinnor som kastar av sig sina niqab, heltäckande svarta klädesplagg.

– Nu ska jag bara klä mig i rött! sade en kvinna som presenterade sig som Khadika Abdu al-Muotee till en lokal tv-kanal, rapporterar Foreign Desk News.

Byn som varit ockuperad av IS ligger i utkanten av staden Manbij i norra Syrien. I fredags befriades byn av den USA-understödda milisgruppen Syriska demokratiska styrkorna (SDF) som rycker fram mot staden.

►LÄS MER: Kvinna smygfilmar inifrån IS-område

Styrkorna har lyckats skära av leden mellan Manbij och Raqqa, centralorten i IS välde.

Manbij ockuperades 2014 och har varit en strategisk punkt för IS, rapporterar The Independent. Av stadens ursprungliga 20 000 invånare tros bara 5 000 vara kvar.

SDF är en koalition av till största delen kurdiska milisgrupper.