Tidigare dödliga skalv i Italien

I maj 2012 dödades omkring 25 personer när två jordbävningar inträffade i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Skalven, med magnituden 6 och 5,8, orsakade även skador för flera miljarder kronor.

I april 2009 drabbades staden L'Aquila i mellersta Italien av ett skalv med magnituden 6,3. Över 300 människor dog och tiotusentals förlorade sina hem. Dessutom förstördes många kulturminnen och historiska byggnader.

Under 1900-talet inträffade flera jordbävningskatastrofer där tusentals människor dödades. I november 1980 dödades över 2 900 personer av jordbävningar i de sydliga regionerna Kampanien och Basilicata.

Räddningsarbetet pågår ännu, men ingen människa har grävts ut levande ur rasmassorna sedan i onsdags kväll.

– Vi kommer att fortsätta att gräva och leta till dess att vi är helt säkra på att ingen finns kvar, säger Luigi D'Angelo vid räddningstjänsten i Amatrice, en av de värst drabbade byarna.

Omkring 400 människor vårdas på sjukhus.

– Jag har varit med om jordbävningar förr, men det här var inget skalv, det här var en apokalyps, säger 66-årige Anacleto Perotti, som bor i området, till nyhetsbyrån AFP.

De allra flesta offer var italienare. Hittills har man räknat till åtta utländska medborgare bland de döda i jordbävningen, bland dessa en 14-årig brittisk pojke. Övriga utländska offer kommer från Rumänien, Spanien, Kanada och El Salvador.

Skalvet hade enligt USA:s mätmyndighet USGS en magnitud på 6,2, med centrum omkring åtta mil sydöst om Perugia i mellersta Italien. Det inträffade strax efter klockan halv fyra på morgonen, lokal tid, och kändes ända till Rom.

Enligt italienska mätmyndigheter var epicentrum nära Accumoli och Amatrice, som ligger mellan de större städerna Ascoli Piceno och Rieti. Det var relativt grunt, bara 4 kilometer under markytan.

Italiens premiärminister Matteo Renzo har utlyst lokala undantagstillstånd för de drabbade områdena. Han har också inledningsvis avsatt 50 miljoner euro (cirka 475 miljoner kronor) i katastrofstöd.